Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Hírek

 • Kormányhatározat a világkiállításról
  A Kormány 1486/2017. (VII. 31.) Korm. határozata a 2021. évben megrendezésre kerülő Vadászati Világkiállítás és egyes kapcsolódó rendezvények előkészítéséről, valamint a kapcsolódó feladatok ellátásához szükséges források biztosításáról
 • BEHARANGOZÓ – Országos CACT Vizsla Főverseny 2017
  Az Országos Magyar Vadászkamara idén újra megrendezi az Országos Vizsla Főversenyt. A 2016-ban újjáélesztett versenysorozat visszajelzései alapján, a tradíciók feltámasztására és legfőképpen a 2021. évi Vadászati Világkiállításra gondolva a kamara ismét meghirdeti a versenyt. A kétnapos döntőre október 14-15-én kerül sor a Fejér megyei Soponyán.
 • Hamarosan megújulhat a Lillafüredi Állami Erdei Vasút
  Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) üzemeltetőjeként örömmel értesült „A turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztéséről” szóló 1467/2017. Kormányhatározatban arról, hogy Magyarország Kormánya többek között a LÁEV felújítását is támogatni kívánja.
 • Mahóca volt a hétvégi úticél
  Hétvégi kikapcsolódásukhoz sokan választották az ÉSZAKERDŐ Zrt. által fenntartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút Miskolc Dorottya utca állomásról induló két különvonatát, szombaton. A szerelvények a menetrend szerinti vonatok által nem járt Mahócai szárnyvonalon közlekedtek. Vonógépként a LÁEV két C-50-es kismozdonya szolgált. A 260 utas számos egyéni program közül választhatott a nap folyamán. Lehetőség nyílt piknikezésre Andókúton, túrára az északi Bükk erdeibe, illetve Varbó környékére, valamint nyomvonalbejárásra a kisvasút egykori Mahóca – Farkasgödör-Örvénykő szakaszára – foglalta össze Mátrai Imre, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója. Miskolc, 2017. július 25.
 • Személyi változás az érdekképviselet vezetésében
  Az Országos Magyar Vadászkamara június 30-ai, rendkívüli elnökségi ülésén megvitatta Pechtol János főtitkár távozásának körülményeit. Az egyetlen napirenden szereplő téma megtárgyalása során a főtitkár és dr. Jámbor László elnök is kifejtette álláspontját, aminek eredményeképp - az Elnökség döntésének értelmében - konszenzusos megállapodás született.
 • VÉGLEG KIREPÜLNEK A GEMENCI FEKETE GÓLYA FIÓKÁK A Gemenc Zrt. élő webkamerás közvetítésén már csak néhány napig találkozhatunk a fiókákkal
  Nemsokára végleg elhagyják a családi fészket Tóbiás és Sára fiókái. A három kamasz fekete gólya közül a legbátrabb 2017. július 10-én repült ki először a fészekből testvérei legnagyobb csodálatára. Azóta mindhárman kirepülnek, de még vissza-visszatérnek a fészekbe, hiszen a tojó egyre ritkábban, de még eteti őket. A Gemenc Zrt. webkamerás élő közvetítésén keresztül még néhány napig megfigyelhető a kifejlett példányokétól eltérően még sárga csőrű, fiatal fekete gólyák önállósodása.
 • Életünk ritmusai, avagy a szívveréstől a lombhullásig…
  A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület Tamási Helyi Csoportjának közös Erdészklub rendezvénye
 • Országos kampány indult a nyúlhús-fogyasztás népszerűsítésére
  Budaörs, 2017. június 9. – Országos kampány indult a nyúlhús-fogyasztás hazai népszerűsítésére a budaörsi Auchan áruházban. Az eseményen Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese és a promóció fővédnöke, dr. Végváriné Henter Lilla, az Agrármarketing Centrum szóvivője, Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi szervezet és Terméktanács elnöke, valamint Balogh Gabriella, az Auchan beszerzési igazgatója indította útjára a kampányt.  A megnyitón Bede Róbert mesterszakács készített ízletes nyúlételeket az érdeklődőknek. A következő hetekben országszerte több helyszínen lesz látványfőzés és kóstoltatás a kampány keretében, melynek célja, hogy minél többen megismerjék a nyúlhúsból készíthető ínyencségeket, azok élettani előnyeit és elkészítésének igen változatos módjait.
 • Az erdei vasutakat népszerűsítették a gyermeknapon
  Először mutatkoztak be Magyarország erdei vasútjai a Vasúttörténeti Park gyermeknapi rendezvényén, Budapesten. A hétvégi, kétnapos programon az erdőgazdasági kisvasutak képviseletében az ÉSZAKERDŐ Zrt. szakemberei várták az érdeklődőket tematikus standjukon. Bemutatták az erdei vasutak turisztikai kínálatát, jellegzetességeiket, valamint egy játékos fejtörő segítségével a kicsik és a nagyok is próbára tehették tudásukat - kisvasúti témában.
 • TORDAY EMIL (Budapest, 1875. 06. 22. – London, 1931. 05. 9.)
  Afrika-kutató, etnográfus, iskoláit Budapesten és Münchenben végezte. Az üzleteit egész Európára, sőt az óceánon túlra is kiterjesztő Belga Bank az 1860-as évek óta Pesten is tartott fiókot, ennek volt szegény kishivatalnoka az a Torday Emil, a négerbarát tudós Afrika-kutató, akit utóbb szorgalma, tudása, hallatlan energiája tett méltán világhírűvé. Budapesti fiókintézetének húszéves hivatalnokát a Belga Bank igazgatósága 1895-ben hívta meg a belga fővárosban levő központjába, s Torday 1900-ig Brüsszelben, banktisztviselőként dolgozott. Ezt követően, 25 évesen Kongóba, mely 1885-ben, Torday Emil Brüsszelbe történt áthelyezése előtt tíz évvel lett belga gyarmat, közigazgatási hivatalfőnöknek nevezték ki.

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem