Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Hírek

2018 madara a vándorsólyom

Idén a vándorsólymot választotta az év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A ragadozó madár több évtizednyi kihagyás után, 1997-ben költött ismét hazánkban. Ennek tükrében az egyesület, a 20 éves évfordulóra emlékezve, a világ e leggyorsabb madarát választotta az év madarává.

A vándorsólyom kóborlóként, vonulóként szinte valamennyi kontinensen megtalálható, bárhol megtelepszik, ahol költésre alkalmas sziklafalat, közepes és nagy testű madárfajok fán épült fészkeit találja. Fészkelése meglehetősen rendhagyó a ragadozó madarak körében, mivel kifejezetten szeret nagyvárosok belső kerületeinek magas épületein költeni. Tápláléka főként madarakból áll, a veréb nagyságú énekesmadaraktól, a libákon át, a gém nagyságú madarakig. Leggyakoribb zsákmányai a varjú és a seregély méretű madarak. Prédáját rendszerint a magasból indított, erőteljes szárnycsapásokkal gyorsított, akár a 320 kilométer/órás sebességet is elérő támadással kapja el vagy rúgja meg úgy, hogy az sérülten a földre zuhan.
A faj pontos állománybecslése meglehetősen nehéz, mivel elterjedése óriási, de a szakemberek szerint 100 000 és 500 000 közöttire tehető az egyedszáma, ami világviszonylatban stabilnak mondható. A magyarországi állomány elsősorban a Kárpátokban fészkelő perempopulációnak az eredménye, de valószínűleg sosem fészkelt hazánkban nagy számban. Kipusztulása előtt Magyarországon a faj utolsó ismert költése 1964-ben, a Bükk-hegység egyik sziklakibúvásos "kövén" volt. Ismét csak 1997-ben telepedett meg az országban. Azóta rendszeres fészkelő állománya folyamatosan erősödik.
A vándorsólyomhoz kapcsolódva az egyesület rajzpályázatot is kihirdetett, amelyre február 14-ig van lehetősége nevezni az alkotóvággyal fűtött jelentkezőknek. Eredeti, A4-es méretű alkotásokat várnak, s a rajz hátoldalán fel kell tüntetni a pályázó adatait.

Forrás: MTI

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem