Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Vadászélmény, terítéken

A január a hajtóvadászatoké

Sok vadász számára a terelő- és hajtóvadászatok adják a téli vadászati időszak esszenciáját. A hideg beköszöntével sok hajtásra kerül sor, de a január az igazán kemény hónap.

A vadász naptára március 1-től február 28-ig tart. Minden időszaknak megvannak a maga sajátos vadászati módjai. A szeptemberi szarvasbőgés a csúcsa mindennek. Októberben a dámok barcogásában is érintett megyénk. A téli időszak sava-borsát pedig a hajtó- és terelővadászatok adják – fogalmazott Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.
A társas vadászatokon sok vadász és hajtó vesz részt, s mindehhez nélkülözhetetlen a megfelelő előkészület és a gördülékeny szervezés. A nagy mennyiségű vad miatt, a ritkításuk érdekében rendezik a téli hajtásokat, tereléseket, melyekből a megyében az erdőgazdaságok hagyományosan sokat és a vadásztársaságok is egyre többet rendeznek. Ilyenkor lőhető a tarvad is, ezáltal a vadkárt lehet csökkenteni. A hajtó- és terelővadászatokon legfeljebb 25 vadász vehet részt, s a terelések során lehet használni a 46 centimétert meg nem haladó marmagasságú kutyákat is, amelyek kimozdítják a vadat.
Az őz-, a szarvas-, a dámtarvad, a vaddisznó, a róka és az aranysakál szerepel majdnem mindenütt a lőhető vadfajok között. A társas vadászatok nemcsak az állomány szabályozását szolgálják, hanem az összekovácsolódást, a társasági életet is. Az ilyen vadászatok olykor elhúzódnak, így estére a teríték mellé a vadászok tüzet gyújtanak, ezzel is megadva vadnak a végtisztességet.
Baracskay Lajos elmondta, hogy minden vadász számára ünnep, ha ilyen vadászatokon vehetnek részt, melynek végén a teríték elkészítése és a vendégeknek való átadása után étellel-itallal kínálják őket. A vacsora alatt pedig a vadászok megoszthatják egymással az élményeiket.

Forrás: Veol

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem