Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Szakmai egyéb

A NÉBIH szerint továbbra is a határon mozog a vírus

Az ukrán állategészségügyi hatóság Beregszász járásban afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki egy Rafajnaújfalu közelében elejtett vaddisznóból. A fertőzött vaddisznót a magyar határtól alig több mint 8 kilométerre hozták terítékre.

Az afrikai sertéspestis (ASP) vaddisznók és házisertések vírusos betegsége, nem zoonózis típusú betegség, azaz emberre nem veszélyes. A vírust eddig még nem mutatták ki hazánkban, a velünk határos országok közül Ukrajnában volt észlelhető, illetve Romániában minimális mértékben. Magyarországra a vírus a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be. A NÉBIH tavaly egy záhonyi határállomáson mutatta ki először az ASP-t egy sertés eredetű húsmintából.
A vírus hazánkba történő behurcolásának megelőzése érdekében a magyar állategészségügyi hatóság már számos intézkedést vezetett be az utóbbi években, melyeket 2017-ben a járványtani helyzetre való tekintettel tovább kellett erősíteni, szigorítani. A betegség átterjedésének megakadályozásához mind az állategészségügyi, mind a vadászati szervek összehangolt munkája szükséges. Az ukrán határ közelében lévő vadászterületeken a vaddisznóállomány csökkentése és az elhullott állatok hullájának szervezett keresése, vizsgálata, valamint valamennyi, a vadászat során elejtett vaddisznó laboratóriumi elemzése rendkívüli fontossággal bír a betegség megelőzésében.

Forrás: NÉBIH

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem