Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Hírek

A vadgasztronómia, az erdő és a vad ünnepe – Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál Soponyán

A hagyományokhoz híven tizenegyedik esztendeje szervezték meg Soponyán az Ökoturisztikai Központban a vadétel készítését mesterfokon űző csapatok legnagyobb találkozóját, mely idén határokon átívelő rendezvénnyé nőtte ki magát.  

(A fotók kattintással nagyíthatók.)

Szomszédos országaink vadétkeivel, gasztrokultúrájával is megismerkedhettek az idelátogatók a kellemes nyárvégi időben szeptember 2-án a XI. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon. 

A hivatalos megnyitó ceremónián a Bakony Vadászkürt Egylet előadásában elhangzott Vadászhimnuszt követően, Majoros Gábor, a szervező VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületének elnöke és Gulyás Andrea az FM közigazgatási államtitkára, a VADEX Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke, mint a fesztivál háziasszonya köszöntötte a megjelenteket. 

A rendezvényt jelenlétükkel megtisztelték a Földművelésügyi Minisztérium vezetői, a politikai és a helyi közélet, valamint a civil szervezetek képviselői is.

 

A rendezvény megnyitója

 

Majoros Gábor köszöntőjében elmondta, hogy részvénytársaságuk hazánk egyik legjelentősebb vadhúsfelvásárlója, feldolgozója, exportőre, az egészséges vadhúsfogyasztás propagandájának élharcosa. 

Ezzel a tevékenységükkel missziót vállaltak fel, hiszen a vadételek köré kapcsolódó fesztiválok, versenyek, egész sora valósult meg 2007-óta. Elsőként Soponyán útjára indított Vadgasztronómiai Fesztivál mára az ország egyik meghatározó rendezvényévé, sőt nemzetközivé vált. Idén több, mint 300 szakács jelezte részvételi szándékát, köztük lengyel, román, székely és szlovák főzőcsapatok is. 

A magyar vadhús igazi hungarikum, mely nemcsak a magyar vad és vadgazdálkodás jó hírét öregbíti, hanem országunk nemzetközi megbecsülését is. 

Felhívta a látogatók figyelmét az idei különlegességekre, az újdonságnak számító vadburgerre, a két méter átmérőjű óriástárcsán készülő vadragura, a nyárson sült egész vaddisznóra, ill. az óriásbográcsban készülő vaddisznópörköltre. 

 

Készül a fesztivál újdonsága a vadburger                  500 személyes Palóc tárcsás vadragu és készítői​

 

Óriásbográcsban rotyog a vaddisznőpörkölt​               Kóstoló a Vasi Dödöllék bográcsából​

 

A vezérigazgató köszöntője után Dr. Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a fesztivál vendégeit és támogatásáról a továbbiakban is biztosította a szervezőket. Jelezte, hogy a Vadászati Világkiállításhoz szívesen járulnának hozzá Fejér megyei rendezvényekkel. 

Dr. Bitay Márton Örs megnyitó beszédében Anonimus történetírót idézte, hivatkozva arra, hogy elődeink életében is milyen fontos szerepe volt a vadászatnak és a vadhúsnak, bízva abban, hogy nemcsak a múltban volt így, hanem jövőben is így lesz.

Mindehhez biztos alapokat nyújt az új Vadászati- ill. Erdő törvény. Kiemelte, hogy az ágazat nagyon komoly feladat előtt áll, hiszen 2021-ben a 71’-es Vadászati Világkiállítás 50. évfordulóján hazánk kormányzati támogatással, ismét Vadászati Világkiállítás megszervezésére vállalkozik. 

Szándékuk, hogy a magyar vadgazdálkodás és a hazai vadállomány minőségét újra a világ elit élvonalába helyezzék.

A megnyitó ünnepség végén a hivatalos programban nem szereplő eseményre került sor, ahol Dr. Jámbor László az OMVK elnöke, a Kamara Aranyérme kitüntetést adta át Majoros Gábor vezérigazgatónak, megköszönve a vadgazdálkodás és vadászat terén kifejtett tartalmas, szakmai munkáját és a vadászati szervezetekkel való eredményes együttműködését. 

Az egész napos rendezvényen több ezer látogató vett részt, amit az is bizonyít, hogy minden étkezési jegy elkelt. A főzőversenyre összesen 60 csapat nevezett, melyet színes programok kísértek. 

Többek között állatbemutatók, néptánc, élőzene, preparátum és trófea bemutatók, természetrajzi- és vadászati kiállítás, terepjáró és quad bemutató, gyereksarok, vadászpróba is volt. 

Kiemelt eseménynek számított, hogy Gulyás Andrea a rendezvény háziasszonya a Fishing & Hunting TV csatorna kamerái előtt az Ökocentrum látványkonyhájában elkészítette a Fácános Hotel egyik ételspecialitását, a „Sárréti saslikot parázságyon”.

 

Elkészült a Sárréti saslik.                                            Dr. Csiák Gyula a fesztiválon könyvét dedikálta​

Képünkön Gulyás Andrea és Csejtei Tamás

 

A kulináris élményeket nyújtó programokkal egy időben került megrendezésre az Országos Fakitermelő Bajnokság és „Fácános Kupa” koronglövő verseny is.

 

 

Zajlik az Országos Fakitermelő Bajnokság                 Stihl bemutató​

 

Elmondhatjuk, hogy az idei fesztivál minden eddigit felülmúlt, mely nem csupán a szervezők és a versenyzők közös érdeme, hanem a látogatóké is. Köszönet illet mindenkit, akik ezen a napon hozzájárultak a fesztivál sikeréhez.  

Dr. Kun Edit                                 

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem