Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Természetvédelem

Bivalycsordát hajtottak át a Kiskunsági Nemzeti Park területén

Mintegy 120 állatból álló bivalycsordát hajtottak át a Kelemen-széki vizes területeken, Fülöpszállás közelében. Az állatokat a téli szállásukra, a fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepre hajtották át ideiglenesen.

Száz évvel ezelőtt a bivaly fontos igavonó állatunknak számított, mára főként természetvédelmi területeken lát el fontos feladatokat. A vizes élőhelyek kezelésére használják, ugyanis legelésével és taposásával karbantartja ezeket a területeket. Hazánkban 16. század óta tenyésztik a bivalyt. Magyarországon 1911-ben több mint 155 000 bivaly élt, kiemelkedő állománya volt Somogy és Zala megye nehezen járható, nedves, sáros területein.
A második világháború után a bivaly tenyésztése gyakorlatilag megszűnt a Kárpát-medencében. Napjainkban alig néhány tucatnyi állat őrzi a hajdani magyar bivalyállomány emlékét. A meglévő állomány kétharmada a nemzeti parkok területén él, kiemelendő a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Fertő–Hanság NemzetiPark. A legnagyobb állomány jelenleg a kápolnapusztai bivalyrezervátumban lelhető fel, ahol génmegőrzési feladatokat is ellát. Erdélyben szintén tenyésztik a mai napig a bivalyt, ott egyébként is régi hagyományai
vannak a bivalytenyésztésnek.
Akik figyelemmel kísérték a téli bivalyterelést, azok egy apró morzsát láthattak a huszadik századi Magyarország fennmaradt bivalycsordáiból. Ahogy a csorda tovaszaladt látóhatáron, úgy veszett szem elől egy letűnt kor egykori hatalmas bivalyhatalma.

Forrás: Erdőzúgás Magazin

Fotó: MTI

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem