Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Vadgazdálkodás

Elszaporodtak a hódok: gyérítésre van szükség

A Földművelésügyi Minisztérium szakállamtitkára, V. Német Zsolt kijelentette, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között gyéríteni kell a hódokat. Győr-Moson- Sopron megyében olyannyira túlszaporodtak a hódok, hogy komoly kárt okoznak.

Czabán Dávid hódkutató javasolta, hogy mielőbb létre kell hozni egy hódkezelési tervet. – Fel kell mérni az állományt, meg kell határozni, hogy milyen módszerrel lehessen gyéríteni az egyébként védett állatokat. És az sem mindegy, hogy mindezt ki végzi majd el – mondta a hódspecialista kutatóbiológus.
Eddig mindössze arra volt precedens, hogy csapdázással befogták a hódokat, és más területen elengedték. A Szigetközben mintegy százévnyi „szünet" után a nyolcvanas években jelentek meg az első hódok, amelyek korábbi ausztriai telepítésekből származtak. 2003-ra már az egész területet meghódították, és azóta növekszik a számuk. A legutóbbi, 2013-as felmérés szerint a Szigetközben 500–750 példány élhetett. Akkorára duzzadt az állomány nagysága, hogy a Mosoni-Dunára és az Öreg-Dunára a fiatal egyedek kezdenek kiszorulni. Ezek a hódok népesítik be az északnyugati országrészt. Hódbetelepítésre nincs szüksége Európának, mindenhol az állományszabályozás kerül előtérbe. Ausztriában főként csapdázzák, illetve elejtik a hódokat, s ez a módszer hazánkban is járható lenne. A hódkutatónak azonban a vadászattal szemben vannak fenntartásai, ugyanis a hód éjszakai állat, és a sűrű növényzet is akadályt jelent vadászatukban.
– Mivel a hódnak nincs természetes ellensége, minél gyorsabban megoldást kell találni a problémára a szakemberek bevonásával. Az állomány olyannyira elszaporodhat, hogy 20-40 éven belül felélhetik az összes fellelehető eleséget, ami a nagymértékű kártételen túl a populáció összeomlását okozza. Már csak természetvédelmi érdekből is be kell az embernek avatkoznia – mondja a hódkutató.

Forrás: Kisalföld

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem