Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Szakmai egyéb

Hatalmas fatelepítési projekt a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Mintegy 350 ezer őshonos facsemetét ültet kora tavaszig 70 hektáron a Tisza völgyében és a Homokhátságon a Kiskunsági Nemzeti Park.

Szabó Lajos, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának erdészeti osztályvezetője elmondta, hogy egy erdő felújítása hektáronként elérheti a közel egymillió forintot. A projektből adódó költségeket a nemzeti park saját
forrásból, főként az idegenhonos fák kitermeléséből származó bevételből fedezi. Az erdősítést közel harmincan, közmunkások és a nemezti park munkatársai végzik. A kiadott közleményben foglaltak szerint az igazgatóság mintegy 10 hektárnyi erdőterületen végez erdőkezelési tevékenyéget. A faállomány közel fele (40%) idegenhonos fajból áll, azaz nemesnyár, feketefenyő, erdeifenyő és akác. Ezeket a fákat kivágják, helyükre pedig szürke és fekete nyár, kocsányos tölgy, magyar kőris, mezei és vénic szil, vadkörte, vadalma, zselnice meggy, nyír, mezei és tatárjuhar kerül. A faállomány ezen fajainak cseréje késő ősztől kora tavaszig tart. Az idei szezonban mintegy 70 hektár erdősítését végzik a Tisza-völgyében Lakitelek, Tiszaalpár, Csanytelek, Tiszaug és Mártély térségében, a Homokhátságon Pálmonostora, Fülöpháza, Bugac, Bócsa, Páhi és Kaskantyú települések körül.
A Felső-Kiskunságban pedig Kunadacs, Kunpeszér, Kunbaracs és Ladánybene környékén zajlanak a munkálatok. A Homokhátságon a tájra valló hazai nyáras állományokat alakítanak ki, a Tisza-völgyi ártéri erdőkben pedig tölgy-kőris- szil ligeterdőket.

Forrás: Világgazdaság

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem