Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Hírek

Hatvan éve hunyt el a Nimród vadászújság főszerkesztője

Hatvan éve annak, hogy elhunyt Kittenberger Kálmán, a legendás vadász és Afrika kutató.

Léván született, iparos család sarjaként 1881. október 10-én. Középiskolai tanulmányait Léván végezte. Már szülővárosában kialakult a természet iránti vonzódása, Kriek Jenő természettanárának köszönhetően. A
preparálás fortélyait is őtőle tanulta meg. Kittenberger Kálmán a hat alkalom során összesen 16 évet töltött Afrikában. Ennyi idő alatt több mint 60 ezer példányból álló állatni gyűjteménnyel gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeumot. Első expedícióján 1903-ban vett részt Kelet-Afrikában. Gyűjteménye mintegy 300 új állatfajt tartalmazott, közülük csaknem negyvenet róla neveztek el.
Az Afrikában szerzett tapasztalatait, az ott megélt eseményeket fordulatokban bővelkedő, olvasmányos könyvei örökítik meg az utókor számára.
Könyvei:
– Vadász- és gyűjtőúton Kelet-Afrikában (1927)
– A megváltozott Afrika (1930)
– Kelet-Afrika vadonjaiban (1955)
– A Kilimandzsárótól Nagymarosig (1956)
– Vadászkalandok Afrikában (1957)
– Utolsó afrikai vadászatom (1971)

Irodalmi munkássága a vadászati szempontok mellett hangsúlyozza a természeti közeg, az afrikai népek életmódjának, szokásainak és társadalmának mindennapi életét. Kittenberger Kálmán 1958. január 4-én nagymarosi otthonában hunyt el.

Müller Péter helytörténész, a Reviczky Társulás égisze alatt működő Léva és vidéke helytörténeti szakosztály vezetője elmondta, hogy Kittenberger Kálmán több élménybeszámolót tartott szülővárosában, Léván. „1923.
március 3-án például 130 diapozitívból álló képes beszámolót tartott” – meséte Müller Péter. Kittenberger Kálmán az expedíciói között többször visszatért szülővárosába, különösen a ’30-as években.
Ekkortájt volt tanára, Kriek Jenő volt a múzeum igazgatója, amelynek gyűjteményét több tárggyal is gazdagította az Afrika kutató.
A helyrajzkutatótól tudjuk, hogy Léván az 1995-ben alakult 46. cserkészcsapat a mai napig Kittenberger Kálmán nevét viseli. A csapat most is működik, s ápolják névadójának emlékét, ahogyan édesanyja, Kittenberger
Antónia lévai sírhelyéhez is rendszeresen kilátogatnak és gondozzák. 2001-ben utcanévtáblát is avattak Léva belvárosában; Kittenberger egykori iskolájának utcája kapta meg a híres
tanítvány nevét. Emlékének 2010-ben az erdészeti üzem épületének falán kétnyelvű emléktáblát avattak. Léva a mai napig példamutató hűséggel őrzi a minden vadász által ismert Kittenberger Kálmán emlékét.

Forrás: Fevidék ma

Fotó: Wikipédia

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem