Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Vadászati kultúra

Idegenforgalmi látványosság a gemenci gímszarvas

A Hungarikum Bizottság decemberben zajlódó döntése értelmében a hungarikumgyűjteménybe új, a Magyarország kultúráját és hagyományát tükröző „motívumok” kerültek be. A Magyar Értéktár is gyarapodott, mindezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be.

A hungarikumok közé bekerült a gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán, a Magyar Értéktárba pedig a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a magyar népmesék rajzfilmsorozat, a vert csipke és a gemenci gímszarvas kapott helyet. Az indoklás szerint a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést.
A gemenci gímszarvas mint a vadászati turizmushoz kapcsolódó idegenforgalmi látványosság került be a Magyar Értéktárba – mondta Fazekas Sándor miniszter.
A földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a hungarikumtörvény alapján a nemzeti értékek és hungarikumok kiemelt állami figyelemre számíthatnak, illetve pénzügyi támogatásban részesülhetnek a hungarikumalap keretéből.
A keddi bővítéssel 70-re nőtt a hungarikumok és 161-re a Magyar Értéktárban szereplő értékek száma.

Forrás: MTI

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem