Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Természetvédelem

Környezetvédelmi program indul a Kis-Balatonon

A Kis-Balatonon és Somogy megye északnyugati részén élőhelyvédelmi és helyreállítási program indult a Balaton-felvidéki Nemzeti Park projektjének jóvoltából. A program 425 millió forint uniós és belföldi támogatásból valósul meg, a tervek szerint 2019 szeptember végére.

A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára, Rácz András elmondta, hogy a három évvel ezelőtt befejezett fejlesztési ciklusban is több mint 38 milliárd forintot költött az ország környezetvédelemre, s most a következő fejlesztési ciklus kezdetével is 38 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre környezetvédelemre. A Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop), illetve más uniós programokban is elnyerhető forrásokkal együtt összesen 61 milliárd forint fordítható környezetvédelmi, természetvédelmi célokra, valamint bemutatóhelyek létesítésére.
A források mintegy 13 százalékát jórészt az őshonos magyar háziállatok tartásának támogatására fordítják, míg ökoturisztikai bemutatóhelyek létesítésére, fejlesztésére a pénz mintegy 10 százaléka jut. További összegeket szánnak egyebek között más természeti értékek, például geoparkok védelmére, a természetvédelmi őrök körülményeinek javítására, eszközeinek beszerzésére, monitoringozásra, illetve uniós adatszolgáltatásra. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a legtöbb támogatást nyerte el, a 38 milliárdos keretből 5,5 milliárd forintot a Kehop-keretből. A támogatásból finanszírozott programból nagy biodiverzitású területek, értékes élőhelyek természetvédelmi helyzetét kívánja javítani, illetve olyanokét, amelyek ilyenné válhatnak. A projektben rehabilitálják a Kis-Balaton medence élőhelyeit, a látrányi puszta gyepét, valamint az ordacsehi berek vizes
élőhelyét.

Forrás: Erdőzúgás

(Fotó: Wikipédia)

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem