Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Vadgazdálkodás

Leesett a vaddisznóhús felvásárlási ára

A húsfeldolgozók szerint jövő évtől meglehet, hogy 100 forint alá esik a vaddisznóhús felvásárlási ára. Nem kétséges, hogy mindez jelentős veszteséget okoz a vadásztársaságok számára. Nem kell sokat visszamennünk az időben, hogy tudjuk, az elmúlt hónapokban egyes vadfeldolgozók majdnem 50%-kal csökkentették a vaddisznó felvásárlási árát. Míg az ősz elején akár 400 forintot is adtak a zsigerelt vad kilójáért, addig december elején már csupán 250-230 forintért veszik át.. Ha nyugatra tekintünk, ott még rosszabb a helyzet; a német piacon például 60 centet, azaz nagyjából 180 forintot adnak a vadászatra jogosultnak a vaddisznó kilójáért.

A vadfeldolgozók előrejelzése szerint a helyzet még rosszabb lesz, januárra a felvásárlási ár akár 100 forint alá is eshet. A vadászatra jogosultak és a húsüzemek mindig is egymásra voltak és vannak utalva, attól függetlenül, hogy érdekeik ellentétben állnak egymással. A felvásárló természetesen minél alacsonyabb áron szeretné felvásárolni az árut, a másik fél a lehető legtöbbet szeretné kapni érte. Azonban a húsfeldolgozók kezében van az adu ász, ugyanis a vadásztársaságok nem tehetik meg, hogy egy bizonyos felvásárlási ár alatt nem adják el a húst, vagy felfüggesztik a vaddisznó vadászatát, tehát a vadász részéről sok választási lehetőség nincs. Amennyiben a vadász nem tartja az alacsony felvásárlási ár miatt érdemesnek a vaddisznóvadászatot, úgy saját maga alatt vágja a fát, mert az az állomány túlszaporodásához vezetne, ami pedig beláthatatlan következményekkel járna, s nagyságrendekkel nagyobb lenne a vadkár, tehát a kiadásai is megsokszorozódnának. A húsüzemek a zsigerelt vadat veszik át a vadászoktól, a szőr, bőr, csont, fej beleszámít a súlyba, vagyis a feldolgozó olyan súly után fizet, aminek egy részét később nem tudja hasznosítani.

A vaddisznó esetében különösen igaz, hogy az átvett állatnak legjobb esetben is a 60 százalékát lehet továbbadni, miközben a nyúzással, bontással, csomagolással és tárolással járó költségeket a feldolgozó viseli.
A vaddisznóhús árzuhanásának oka egyértelműen a „túltermelés”. Hazánkban a vaddisznóhajtások idején esik a teljes éves teríték közel kétharmada. Tavaly 160 ezer vaddisznó került terítékre az országban, vagyis ebben az időszakban nagyságrendileg 100 ezer vadat értékesítenének a társaságok. A hús eladásából származó bevétel a vadászatra jogosultak gazdálkodásának egyik meghatározó tétele a bérvadászat mellett.
Ez a probléma nem csak Magyarországot sújtja, hanem egész Európában tendenciává válik a húspiac túltelítettsége. Az egyre nagyobb vaddisznóterítékeket az állomány kontinens szintű túlszaporodása is magyarázza. A jelenlegi „mély gödörre” azonban legutóbb 2012-ben volt példa. További probléma az afrikai sertéspestis terjedése, amely Németországban még nem jelentkezett ugyan, de éppen ezért a vadászatra jogosultak hatalmas erőket mozgatnak meg a vaddisznóállomány gyérítésére, hogy a kór a kisebb állomány miatt nehezebben terjedjen. Fájdalmas veszteség ez a vadásztársaságoknak, és nem ez az egyetlen dolog, ami nagy kihívás elé állítja a vadászokat: jövőre már elkülönített számlán kell tartaniuk a vadkárra költött összegeket, jövő novemberre pedig egyben kell lennie a teljes vadkárpénznek a 2019-es évre, előre. Ez a probléma csak katalizálja folyamatot, s ez a nyomás a vadászat drágítását fogja eredményezni a vadásztársaságok kiadásainak finanszírozása érdekében. Ennek eredménye pedig várhatóan visszaveti a magyar vadászati turizmust.

A vadászatra jogosultak számára egyetlen lehetőség marad a vadhús értékesítésére a felvásárlókon kívül: maguk adják el a húst, közvetlenül a fogyasztóknak vagy éttermeknek, szállodáknak. Ezt azonban a jogszabályok szigorúan korlátozzák. Ilyen módon a kisebb társaságok maximum 100 nagyvadat adhatnak el, a nagyobbak pedig a teljes teríték 40 százalékát. A szigorú egészségügyi előírásoknak is meg kell felelni. Tehát ilyen formában vadhús csak hatósági állatorvosi igazolással adható el a végfelhasználónak. Azonban az ezzel járó költségeket is a vadásztársaságnak kell magára vállalnia.

Forrás: Magasles

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem