Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Hírek

Nagy a vadkár a tihanyi szőlőkben

Tihanyban betelt a pohár a szőlészeknél. A vadkár olyan mértéket ölt, majdhogynem szüretelni sem érdemes.  A probléma megoldásáért a gazdák jegyzőhöz fordultak, aki szakértőt hívott a vadkár felbecsülésére. Némi anyagi visszatérítést kapnak a termelők, de a kár miatt ez az összeg a közelében sincs a valódi kiesésnek. 

Szabó István, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke szerint nem csoda, hogy elkeseredettek a gazdák. Sorra tűnnek el a szőlőültetvények, lassan nem is lesz senki, aki azt gondolja, lesz még értelme gazdálkodni.   

Augusztusban az érintett gazdák levélben fordultak a vadászati jogokat gyakorló Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához, hogy találjanak megoldást a vadkár megfékezésére. 

Bökő János szőlőgazda és a termelők kapcsolattartója nyilatkozott az ügyben:

    – Mi ebből élünk, eltartjuk a családot, és még három embernek adunk munkát. Nem értem, hogy ez miért nem elég értékes dolog - mondja. Ráadásul az idei termés volt évtizedes viszonylatban a legjobb minőségű, ő őstermelőként mástól nem vásárolhat szőlőt, csak a sajátját dolgozhatja fel. Míg egy átlagos évben ezeken az értékes területeken terméskorlátozás mellett 80-100 mázsát szüretelnek, addig idén jó, ha 50 mázsa lejött egy hektárról, de vannak részek, ahol semmit sem lehetett szedni.

Kormos Csabáné, 1,5 hektáros kékfrankos ültetvény tulajdonosa is elmondta véleményét:

    – Két hete reggel héttől este hétig kint vagyok a szőlőben riasztópisztollyal, hogy a seregélyek ellen védekezzünk, de szürkületkor megindul a vad a kiserdőből, és látom, hogy szépen sorban jönnek át a szőlőbe, és nem tehetek semmit. A vad a friss telepítéseket is visszarágja – mondja Kormos Csabáné.

Karl Lajos hegybíró egy 3 éves ültetvényen mutatja, hogy néz ki.

    – Látszik, hogy az összes hajtásvéget lecsípték. Ezen a szőlőn jövőre 70 mázsának kellene lenni, de jó, ha 10 lesz – mondja. A megrágott vesszők nem tudnak beérni, megerősödni. Kérdés az is, hogy kin kérhető majd számon a támogatással eltelepített ültetvények állapota. 

A helyiek észrevételei szerint a félszigeten egyre sűrűbb vendég az őz, a szarvas és a vaddisznó. Látni a területen is a feltúrt ültetvényeket, kidőlt oszlopokat, leszaggatott drótokat. Az apróvad viszont szinte teljesen eltűnt. 

A szőlészek különböző módszerekkel próbálkoznak a vad távoltartására, azonban megoldást csak a megfelelő vadgazdálkodás adhatna. 

Forrás: veol.hu

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem