Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Természetvédelem

Nagyragadozók Magyarországon

Október 21-22- én a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Nagyragadozók Magyarországon – I. Országos Szakmai Nap címmel szervezett ismeretterjesztő rendezvényt a fokozottan védett nagyragadozó fajokról. A szakmai nap azért is volt érdekes, mert eddig meglehetősen kevés olyan nyilvános szakmai fórum volt, melyen a nagyragadozó fajokkal kapcsolatos konfliktushelyzeteket az állattartók, vadgazdálkodók és természetvédelmi szakemberek megvitathatták volna.

A rendezvényen a hazánkban előforduló három nagyragadozóval, a farkassal, hiúzzal és barnamedvével kapcsolatos szakkérdésekről folyt eszmecsere. Tovább színesítette az eseményt, hogy az előadók a kárpáti állományok kutatásáról és védelméről kapcsolatos eredményeket is ismertették a szakmai publikummal. A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a magyarországi nagyragadozó fajokkal kapcsolatos jogszerű, következetes megőrzési tevékenység nem nélkülözheti az összes érintett együttműködését, a nyílt, adatokkal, érvekkel, valamint kutatási eredményekkel megfelelően alátámasztott párbeszédet és a jövőben közösen is folytatható munkát.
A szakmai szervezetek képviselőinek többsége a farkasra és a hiúzra vonatkozó, 2004-ben elfogadott fajmegőrzési terv felülvizsgálatát és megismételt kihirdetését indítványozta.
A nagyragadozó fajok által használt élőhelyeken jelentkező gazdálkodási kockázat növekedésének igazolása és dokumentálása esetén indokolt lehet az állattartók részére elsősorban a védekezési tevékenység hatékonyságát növelő támogatás nyújtása. Mindebben a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is részt vállal védekezési eszközök térítésmentes átadásával, valamint törzskönyvezett pásztorkutyákkal, amelyek segítik a területen dolgozó állattartók munkáját. A hazai kuvasztenyésztők támogatásával létrejött Kuvasz-Őr Nagyragadozó Védelmi Programnak köszönhetően a gazdálkodók remek képességű, kiképzett őrkutyákhoz juthatnak.

A szakmai napon a kutatási eredmények területén kiemelt fontosságúnak számított a farkas hatásának jelentősége az adott területen, ami alapjaiban megváltoztatja a vad viselkedését. Az eredmények arra világítottak rá, hogy egyes feltételezések ezen a területen megcáfolhatók. Kiderült például, hogy a nagyragadozó fajok által lakott élőhelyeken a vad viselkedésére sokkal nagyobb hatást gyakorol az időszakos vagy állandó emberi jelenlét, mint a farkasok megjelenése.
Meglepő eredményekkel szolgált a tudományos módszerekkel igazolt nagyragadozó-létszám és a vadgazdálkodók által becsült ragadozóállomány nagyságrendi eltérése. Genetikai vizsgálatok szerint az Északi-középhegységben élő nagyragadozóink állományai egyértelműen természetes betelepülésnek köszönhetően jelentek meg erdeinkben.
A konferencia második napján a résztvevők terepi kirándulás során ismerkedhettek meg a bükki nagyragadozók élőhelyeivel, a kutatásuk során alkalmazott módszerekkel, eszközökkel.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem