Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Természetvédelem

Önkéntes erdeifülesbagoly-számlálás az országban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az egész országra kiterjedő erdeifülesbagoly- felmérést hirdet a lakosság bevonásával, amelyen bárki részt vehet. Az egyesület a különböző nevelő és oktatási intézmények mellett családok, baráti társaságok, valamint egyéni megfigyelők közreműködésére is számít. Az országos bagolyszinkron január 19-én indul.

Az erdei fülesbaglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyfelől az adatgyűjtők remélhetőleg minél szélesebb köre a nagyobb (országos szintű) területi lefedettségnek köszönhetően pontosabb információkat szolgáltatnak a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, másfelől pedig az emberek megismerhetik ezt a különleges állati viselkedési formát. A kezdeményezés emellett inspirálja a gyerekeket és felnőtteket arra, hogy többet járják a természetet és éberen figyeljék azt.
Az országosan összehangolt szinkronfelmérés 2018. január 19. és 22. között végezhető el. De a tél folyamán a felmérés bármikor megismételhető, és az adatok bármikor beküldhetők. Az önkéntes szinkronszámlálás során főként a nappalt a belterületen töltő erdei fülesbaglyok egyedszámára, illetve az őket veszélyeztethető tényezőkre kíváncsi az MME.

Az adatok rögzítésére és beküldésére több adatlapforma is elérhető:
• internetes Google form jelentőlap, amely a terepen, okostelefonon is könnyen kitölthető és továbbítható: https://goo.gl/forms/PWKKlqNIEKIx7ll32
• papíralapú jelentőlap letöltése itt
• a Madáratlasz Programban részt vevők a megszokott MAP felületet használhatják, a Projekt mezőben a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése) alkalmazva.

A rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat! Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen, az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat. Bővebb információt a bagolyszinkronról az MME weboldalán olvashatunk. A baglyos közösséghez pedig a felmérés Facebook-oldalán lehet csatlakozni.

Forrás: Erdőzúgás

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem