Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Hírek

Szakmai tanösvény a Roth Gyula Emlékerdőben

Roth Gyula születésének napján adták át a Roth Gyula Emlékerdőben a szakmai tanösvényt a Soproni-hegység Asztalfőnek nevezett részén.

A Kossuth-díjas egyetemi tanárról elnevezett tanösvény nemcsak a Soproni-hegységben, de Magyarországon is egyedülálló. Az ösvény mentén szálalásos erdőgazdálkodást végeznek, ami az erdőhasználat modern környezetvédelmi elveknek megfelelő formája, amikor a faállomány kitermelése és felújítása folyamatos. A kivágásra érett fákat szálanként, esetenként kisebb csoportokban, lékenként vágják ki. Ennek a módszernek köszönhetően a faállomány szerkezete nem változik, így a vágás a nevelés és a felújítás is egy időben történik.

Az átadón Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár beszédét Roth Gyula szavaival kezdte. A citátum így szólt: „A szálalás a legrugalmasabb erdőalak, és jóformán minden egyes szálaló erdőnek megmarad a sajátos egyéni jellege, annak keze írása, aki azt megteremti és gondozza”.

Beszédében kiemelte és köszönetét nyilvánította, hogy az erdészek átadják az utódoknak és egymásnak tapasztalataikat, melyekből minden erdész tanulhat. Mindez elvárható a szakmától, ahogy az is, hogy az erdőt professzionálisan, a legmagasabb fokon kezeljék. A helyettes államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a közcélú feladatok ellátása is kihegyezett fontosságú az erdőgazdaságok számára. Hűen láttatja ennek a feladatnak is a beteljesülését a soproni TAEG Zrt. területén, hogy a Károly-magaslati Látogatóközpont lett az év ökoturisztikai intézménye.

Dr. Frank Norbert egyetemi docens is felszólalt az ünnepi átadón, aki avatóbeszédében elmondta, hogy a selmecbányai akadémia Sopronba költözésével a kutatás és az oktatás területén is jelentős változások következtek be. Ennek remek példája maga az erdőgazdálkodás, amiben Roth Gyula az akadémia erdőműves professzora élen járt. Az egyetemi docens érdekességként elmondta, hogy az 1898-ban alapított bécsi központú IUFRO (erdészeti kutatóintézetek nemzetközi uniója) 1910-1914 között Vadas Ernőt, később pedig 1932-1936 Roth Gyulát választották meg a szervezet elnökének, aki később örökös díszelnökké avanzsált. 

Forrás: sopronmedia.hu

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem