Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Vadgazdálkodás

Vadkárfelmérés gyorsan, precízen, drónnal

A modernizáció és a technológia korában minden eszköz utat tör magának, bármilyen ágazatot is veszünk figyelembe. A drónok erdőgazdálkodásban és vadgazdálkodásban való alkalmazása lehetővé teszi a vadkár és más természeti kár felvételezését, feltérképezését. Ezeknek a légi járműveknek jelentős szerepük lehet a jövőben ebben a szegmensben is.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a hannoveri Agritechnica kiállítás ezüstérmes innovációi között a lengyel Agrocom Polska intelligens vadkár- és természetikár-azonosító rendszere is helyet kapott. Sok esetben a mezőgazdasági területeken keletkezett vadkár felméréseinek eredményei megkérdőjelezhetők és pontatlanok. Erre nyújt megoldást a Smart Crop Damage Identification (SCDI). Lényegében a négyrotoros drónra felszerelt 3D-s, nagy képfelbontású kamerarendszer segítségével, illetve a LIDAR képfeldolgozás alkalmazásával a gép tökéletes képanyagrögzítéssel képes felmérni a vadkár sújtotta terület károsodásának mértékét. A módszer praktikus, pontos, gyors, és terepi munkát lehet vele megspórolni mind a terület tulajdonosának, mind a kárfelmérőnek.
A lengyel fejlesztésű Smart Crop Damage Identification kárazonosító rendszer új távlatokat nyit a vitás vadkárügyek tisztázásában és azok egységes kezelésében. Nem véletlen tehát, hogy kitüntetéssel jutalmazták ezt az innovatív ötletet.

Forrás: Erdő-Mező

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem