Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Hírek

Zalai Teríték – Országos Vadpörkölt és Borfesztivál Zalaegerszegen

Szeptember első napjaiban, immár harmadik éve kerül megrendezésre Zalaegerszegen a Vadpörkölt és Borfesztivál. Az országos esemény elsődleges célja, hogy bemutassa Zala megye erdeinek rejtett kincseit, a kiváló zalai vadállományt és szőlőhegyeinek remek borait. 

A rendezvény ötletgazdái fontosnak tartották, hogy mind a városlakó, mind a vidéki természetszerető emberek, a fesztivál programjain keresztül is bepillantást nyerjenek a Nimródok életébe.

Ismerjék meg a vadgazdálkodás és vadászat jelentőségét, kóstolják meg annak kiváló termékeit, a vadételeket – amelyek gasztronómiai különlegességnek számítanak – és a magyar borkultúra sokszínűségét reprezentálva, annak részeként ízleljék meg a zalai dombvidék borait.    

Zala megye hazánk egyik legerdősültebb vidéke. Kitűnő természeti adottságai és szakszerű vadgazdálkodása révén, a zalai gímszarvas trófeák a világranglista élmezőnyében szerepelnek. 314 ezer hektáron, 54 vadászatra jogosult szervezet és 2500 vadász folytat magas szintű szakmai tevékenységet, melynek következtében nemcsak hazánkban, hanem külföldön is méltó rangja van a minőségi zalai gímszarvasnak. 

A zalai erdők értéke a kiváló minőségű vadhús, mely a fesztivál unikális jellegét a vadgasztronómián keresztül adja. 

A fesztivál kezdetének előestéjén, augusztus 31-én, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zalaegerszegi Gasztrokulturális Egyesület szervezésében a Városi hangverseny és Kiállítóteremben, vadgasztronómiai vacsorán kóstolhatták végig a vendégek azt az ínyenc vadétkekből összeállított 6 fogásos mesteri ételköltemény sort, melyet Takáts Zoltán séf, a Tannin Resto és a Pedro Étterem csapatával kreált, a legmodernebb gasztronómiai irányzatok jegyében. Mindehhez kiváló borok társultak.

Szeptember 1-jén a fesztivál a város Dísztermében vadászati, szakmai konferenciával folytatódott, a teltházas rendezvény résztvevőit  Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte. Bemutatta az őszi fesztiválsorozat múltját, kiemelte, hogy 2008-ban szerveztek először hasonlót, ahol központi téma a szőlő és a bor volt, azonban 3 esztendeje még inkább egyediesítették és kibővítették a vadgasztronómiával így a továbbiakban e központi téma köré szőtték a programokat.  

A konferencián az érdeklődők előadásokat hallgathattak meg Lóki György fősolymásztól, a Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendjének elnökétől, Birtalan István a Gyegyószentmiklósi Vadászegyesület igazgatójától és Burján Csaba vadász-gasztronómustól. 

A konferencia után a város főutcáján felvonulás vette kezdetét, majd a város főterén felállított színpadon ünnepélyesen megnyitották a fesztivált.   

A rendezvény keretében a zalai megyeszékhely számos vendéglátóhelye különleges vadétel specialitásokból összeállított menüsorokkal várta a vendégeket, majd péntektől vasárnapig a város legnagyobb őszi fesztiválja szórakoztatta az idelátogatókat. Kiemelkedő esemény volt a jótékonysági vadétel főzés, melynek kedvezményezettje az Akarattal és Hittel Alapítvány a Zala Megyei Kórház Onkológiai Osztálya volt. 

A hagyományokhoz híven a bográcsokban vadételek rotyogtak és a standokon ott sorakoztak a zamatos borok, valamint megtalálhatóak voltak az erdő-mező más termékei is. 

A fesztivál résztvevői élményekkel térhettek haza, melyek bizonyára visszacsábítják majd őket Zalaegerszegre. 

A rendezvényről elmondhatjuk, hogy évről-évre mindinkább eléri azt a célt, melyet a város Önkormányzata, karöltve a Kvártélyházzal és a Zala Megyei Vadászkamarával és Szövetséggel ill. a Zalaerdő Zrt-vel kitűzött, hogy Zalaegerszegről a zalai gímszarvas és a vadpörkölt jusson az emberek eszébe. 

Dr. Kun Edit

A város vezetése jobbról Balaicz Zoltán és felesége, balról Vígh László országgyülési képviselő feleségével

 

Vadászati Konferencia a Városháza Dísztermében – Fotó: Kvártélyház

 

 

Készül a vadpörkölt a város            Zalai vadpörkölt a zsűri asztalán – Fotó: Kvártélyház

főutcáján – Fotó: Kvártélyház

 

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem