Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Természetvédelem

 • Jelentős erdőkárt okoz a klímaváltozás
  Nagy hatása van a klímaváltozásnak az őshonos fafajainkra. A téli jegesedés, a tavalyi áprilisi hóesés is megtizedelte a faállományt. Ezek a pár napig fennálló körülmények évtizedes nyomot hagyhatnak az erdőben. Elsősorban a fiatal bükkösök szenvedik meg a szélsőséges időjárást, de a fenyőerdők is pusztulnak. Az érintett állományok helyén őshonos fafajokkal újítják fel az erdőt, ez a munka idén tavasszal is folytatódik.
 • Napelemes kisvasút a Börzsönyben
  Sikeres pályavizsgát tett a Királyréti Erdészet napelemes kisvasútja. Az Ipoly Erdő Zrt. környezetbarát szerelvénye a tervek szerint májustól áll használatba.
 • Ökoturisztikai fejlesztések indultak a Mecsekben és a Dráva mentén
  A Mecsekben és a Dráva mentén idén és jövőre több jelentős fejlesztés is megvalósul, melyek közvetlenül vagy közvetve elősegítik a térség turisztikai kínálatának fejlődését.
 • Védett énekesmadarakat tartott kalitkában
  Debrecen külterületén egy férfi védett madarakat tartott saját ingatlanjának kertjében. Az információ a rendőrség tudomására jutott, ezért március 27-én a debreceni nyomozók a helyszínre mentek, ahol megállapították, hogy 10 csízt, 11 tengelicet, 2 süvöltőt, valamint 2 zöldikét tart kalitkában.
 • A kaszói erdők és vizes élőhelyek megőrzése, fejlesztése
  A KASZÓ Zrt. és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet együttműködésével 2013. szeptember 1-jén indult útnak a Kaszó-Life projekt, melynek célja a kaszói erdők és vizes élőhelyek megőrzése, fejlesztése.
 • Madármegfigyelő túra a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban
  A Fertő–Hanság Nemzeti Park túrája során számtalan állandó és vonuló kis és nagy testű madarat lehet megfigyelni. A Fertő keleti oldalán húzódó sekély vízű tavak a helyi és a vonuló madárvilág jelentős pihenő-, táplálkozó- és fészkelőhelye. Ezt igazolja az itt eddig megfigyelt körülbelül 300 madárfaj is.
 • Javában tart a vidranász
  Február vége, március eleje a vidrák párzási időszaka. A Körös-Maros Nemzeti Parkban ilyenkor sokkal könnyebben bukkanhatunk rájuk.
 • Rövidcsőrű lúd látogatott hazánkba 15 év után
  Európa egyik legritkább vadlibája, a rövidcsőrű lúd egy példányát figyelték meg február 9-én a kardoskúti Fehér-tónál.
 • Uráli baglyot figyeltek meg a Tisza partján
  A hazánkban ritkán előforduló bagolyfaj egyede a Nagykörű Tóalja elnevezésű területen, a Tisza hullámterén tűnt fel.
 • Környezetvédelmi program indul a Kis-Balatonon
  A Kis-Balatonon és Somogy megye északnyugati részén élőhelyvédelmi és helyreállítási program indult a Balaton-felvidéki Nemzeti Park projektjének jóvoltából. A program 425 millió forint uniós és belföldi támogatásból valósul meg, a tervek szerint 2019 szeptember végére.

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem