Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Vadászati kultúra

 • Dr. Molnár Tamás: Parázsló alkonyat
  (részlet) "Öreg és fiatal lábakat visznek a csizmák. Egy élet tapasztalatát és egy tapasztalatlan életet. Látszólag több évtizednyi szakadék tátong a kettő között, de ez tényleg csak a látszat. A szakadékon keresztül évszázados bükkből már rendíthetetlen pilléreket rakott a hajnal, melyen két vadász ballag a felkelő nap felé."
 • Idegenforgalmi látványosság a gemenci gímszarvas
  A Hungarikum Bizottság decemberben zajlódó döntése értelmében a hungarikumgyűjteménybe új, a Magyarország kultúráját és hagyományát tükröző „motívumok” kerültek be. A Magyar Értéktár is gyarapodott, mindezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be.
 • Együtt ajándékoznak a gyerekek és a Mikulás Gemencen
  A legkisebbek is átélhetik az ajándékozás különleges örömét a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjában, Pörbölyön, ha részt vesznek a „Segíts a Mikulásnak!” című rendezvényen. 2017. december 3-án, vasárnap a Mikulás nemcsak nekik ad ajándékot, hanem a gyerekekkel együtt, kisvonatra ülve meglátogatják a Vadmegfigyelőt, ahol almával, répával megajándékozzák az erdő állatait.
 • Karácsonyváró Vadász Szentmise
  Az OMVK Vadászati Hagyományokat Ápoló és Kulturális Bizottsága 2017-ben is megszervezi a Mátyás-templomban a Karácsonyváró Vadász Szentmisét és az ahhoz kapcsolódó orgona- és vadászkürt koncertet.
 • GEMENCI TISZTELGÉS
  Kopjafát avattak 2017. augusztus 26-án a gemenci erdőgazdaság elhunyt munkatársai tiszteletére. A Gemenc Zrt. fontosnak tartja, hogy az erdőgazdálkodásban, vadgazdálkodásban a társadalom számára értéket teremtő egykori szakembereknek maradandó emléket állítson.  A Karapancsai Kastély és Major történelmi díszkertjében állították fel és római katolikus szertartás szerint szentelték meg az emlékművet. Az avatáson Szatmári Jenő erdész beszédében így emlékezett:
 • TORDAY EMIL (Budapest, 1875. 06. 22. – London, 1931. 05. 9.)
  Afrika-kutató, etnográfus, iskoláit Budapesten és Münchenben végezte. Az üzleteit egész Európára, sőt az óceánon túlra is kiterjesztő Belga Bank az 1860-as évek óta Pesten is tartott fiókot, ennek volt szegény kishivatalnoka az a Torday Emil, a négerbarát tudós Afrika-kutató, akit utóbb szorgalma, tudása, hallatlan energiája tett méltán világhírűvé. Budapesti fiókintézetének húszéves hivatalnokát a Belga Bank igazgatósága 1895-ben hívta meg a belga fővárosban levő központjába, s Torday 1900-ig Brüsszelben, banktisztviselőként dolgozott. Ezt követően, 25 évesen Kongóba, mely 1885-ben, Torday Emil Brüsszelbe történt áthelyezése előtt tíz évvel lett belga gyarmat, közigazgatási hivatalfőnöknek nevezték ki.
 • IV. TransNatura Nemzetközi Természetfotó pályázat
  A sepsiszentgyörgyi VADON Egyesület meghirdeti a IV. TransNatura Nemzetközi Természetfotó pályázatot. A pályázat nyílt, amatőr és profi fotósok egyaránt benevezhetnek a világ bármely pontjáról, kivételt képeznek a zsűri tagjai és a szervezők.
 • „Csillagok között fényességes csillag”
  E szavakkal „idvezli” a régi magyar énekszerző I. László királyunkat (1046. június 27. – Nyitra, 1095. július 29.), a magyar lovagkor mintaképét, pogány ízű mondák és legendák vitézét, egykor a legnépszerűbb magyar szentet.
 • Varázslatos vadvilág – Kun Edit természeti tárlata
  Május 7-én, a keszthelyi vadászati múzeum galériájában bennsőséges ünnepség keretében, a Zalaegerszegi Kürtösök szignáljával nyílt meg dr. Kun Edit természetfestészeti kiállítása, amely június 10-éig látogatható.
 • Carl Tabel: A mindenes vadászkutya
  Nevelése, vezetése, kiképzése

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem