Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Vadgazdálkodás

 • Vadgazdálkodási fórumot tartottak Békés megyében
  A Békéscsabán megrendezett rendezvényen a trófeabírálat rendjéről, az afrikai sertéspestis veszélyeiről, valamint a vadászatra jogosultak pályázati és támogatási lehetőségeiről is szó esett. A fórum alapját a Békés Megyei Kormányhivatal és az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezete által megkötött együttműködési megállapodása adta.
 • IV. Fácán Szakmai Nap, nem csak a fácánról
  Nagy érdeklődés közepette március 9-én tartotta meg negyedik fácánnevelési szakmai napját és konferenciáját a Perjési és Társa Kft. együttműködve az Állatorvostudományi Egyetemmel, a Tolnagro Állatgyógyászati Kft.-vel, az Országos Magyar Vadászkamara Bács-Kiskun megyei Területi szervezetével valamint a Cargill Takarmány Zrt.-vel.
 • Elszaporodtak a hódok: gyérítésre van szükség
  A Földművelésügyi Minisztérium szakállamtitkára, V. Német Zsolt kijelentette, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között gyéríteni kell a hódokat. Győr-Moson- Sopron megyében olyannyira túlszaporodtak a hódok, hogy komoly kárt okoznak.
 • Békés megyében csökkent a fácán és a mezei nyúl törzsállománya
  A 2017-es év a Békés megyei vadászok, vadászszervezetek számára sem volt unalmas – meséli Hrabovszki János, a megyei vadászkamara és vadászszövetség elnöke. Olyan kaliberű rendezvények valósultak meg, melyek komoly kihívást jelentettek.
 • Leesett a vaddisznóhús felvásárlási ára
  A húsfeldolgozók szerint jövő évtől meglehet, hogy 100 forint alá esik a vaddisznóhús felvásárlási ára. Nem kétséges, hogy mindez jelentős veszteséget okoz a vadásztársaságok számára. Nem kell sokat visszamennünk az időben, hogy tudjuk, az elmúlt hónapokban egyes vadfeldolgozók majdnem 50%-kal csökkentették a vaddisznó felvásárlási árát. Míg az ősz elején akár 400 forintot is adtak a zsigerelt vad kilójáért, addig december elején már csupán 250-230 forintért veszik át.. Ha nyugatra tekintünk, ott még rosszabb a helyzet; a német piacon például 60 centet, azaz nagyjából 180 forintot adnak a vadászatra jogosultnak a vaddisznó kilójáért.
 • Vadkárfelmérés gyorsan, precízen, drónnal
  A modernizáció és a technológia korában minden eszköz utat tör magának, bármilyen ágazatot is veszünk figyelembe. A drónok erdőgazdálkodásban és vadgazdálkodásban való alkalmazása lehetővé teszi a vadkár és más természeti kár felvételezését, feltérképezését. Ezeknek a légi járműveknek jelentős szerepük lehet a jövőben ebben a szegmensben is.
 • Gyöngytyúk apróvadként?
  Bár meglehet, hogy egyes vadászok számára idegen gondolatnak hat, s elég utópisztikus elképzelés, de eljöhet az idő, mikor fás-bokros vidéken, ligeterdőben bokrászva fel-felrebbenő gyöngytyúkcsapatokkal találkozunk, mint vadászható apróvadfajjal.
 • Rég nem látott méretű zergeállomány a Magas-Tátrában
  Az elmúlt másfél évben a Magas-Tátrában jelentősen nőtt a zergeállomány. Az állományfelmérés során 1263 példányt számoltak a hegység szimbólumának számító állatból – derül ki a Tátrai Nemzeti Park adataiból.
 • Kevésen múlhat a gazdák kártalanítása
  A vadkárt kötelesek a vadásztársaságok megtéríteni a gazdálkodók részére. Azonban kevesen ismerik az új törvényben előírtakat, és előfordul, hogy a gazdák pórul járnak.
 • Újabb medve, ezúttal Heves megyében
  Medvét kaptak lencsevégre a Heves megyei Istenmezején szeptember utolsó napján.

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem