A link vágólapra másolva!
Fotó: Fekete István
Fotó: Fekete István

A Duna-Dráva Nemzeti Park versenyzője nyerte el az Ifjú Kócsagőr Program fődíját.

 

Többnapos elméleti és gyakorlati kihívássorozatot követően ünnepélyes ceremóniával zárult a 2023. évi Ifjú Kócsagőr Program. A tizedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az ország legjobb ifjú kócsagőrei, azaz a területi elődöntők győztesei mérték össze rátermettségüket, szakmai ismereteiket. A külföldi tanulmányutat a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkba és a kapcsolódó jutalmakat Schlitt Bence nyerte el, akit Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

 

Cikk kép

Az országosan meghirdetett programban idén 50-en kaptak lehetőséget az aktív részvételre. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit. A területi döntők során dőlt el, kik vehettek részt a Hortobágyi Nemzeti Park területein 2023. szeptember 20-22. között tartott országos döntőben.

 

Cikk kép

A döntőben tíz hazai nemzeti park igazgatóság legelhivatottabb kócsagőrei mérték össze tudásukat. A természetvédelmi őrök széleskörű, gyakorlati természetvédelmi feladatain alapuló versenyen a szakmai tudás mellett logikai és helyzetfelismerő képességeikről, valamint leleményességükről is tanúbizonyságot kellett tenniük a résztvevőknek. A nyitónapon minden versenyző egy előadás keretében adott számot a felkészítő mentorával töltött kéthetes szakmai gyakorlat tapasztalatairól, majd mindannyian – egy kifejezetten számukra készített – könnyített természetőri vizsgát tettek. A következő napon különféle izgalmas és érdekes terepi feladatok várták a jelölteket, összesen tíz helyszínen. Volt, ahol nagytestű fűevőkről, pásztorhagyományokról esett szó, vagy megelevenedtek az őszi madárvonulás nagy tömegeket képviselő fajai, volt, ahol fajfelismerés volt a feladat, máshol védett és fokozottan védett lepkefajok előfordulására utaló nyomok keresését kellett elvégezni, rágásnyomokat megfigyelni. A hatósági feladatokat a védett területen, kutatási célú madárgyűrűzés megzavarását végző személy, vagy szabályosan kerékpározók, esetleg illegális sátrazók helyszíni ellenőrzése jelentette.

 

Cikk kép

Az Ifjú Kócsagőr Program idei győztese végül szoros versenyben Schlitt Bence lett, akit Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel. Ők vihették haza a Tutajos és a Matula díjat, valamint további nyereményük, hogy egy ötnapos tanulmányúton vehetnek részt a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkban.

Cikk kép