A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Erről és sok más fontos kérdésről is szó esett az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Területi Szervezetének második alkalommal, saját székházukban megtartott kutyás szakmai konferenciáján, március 25-én.

 

 

A közmondás szerint a kutya vacsorája bizonytalan. Akkor használjuk ezt a kifejezést, ha valaminek a vége, végkifejlete kétséges. Azonban, akik jól és jót akarnak vadászni négylábú „kollégáikkal”, nem árt, ha betartják a kutya táplálásának írott és íratlan szabályait.

A részletekről Papp Tamás főszervezőt, a vármegyei szervezet Kynológiai Szakbizottságának tagját kérdeztük.

A vadászkutya nélküli vadászat olyan, mint az erdő madár nélkül: nem teljes. A kutyatartás élthosszig tartó tanulást és sok-sok áldozatot kívánó feladat. Az a hozzáállás, hogy a vadászkutya majd a vadászaton megtanulja, hogy mit is kell tennie, nyilvánvalóan tarthatatlan. A veleszületett ösztönök önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy hatékonnyá és örömtelivé tegyék a vadászatot. Mivel a tavalyi konferencia várakozásokon felüli eredményt hozott, hagyományteremtő jelleggel újra megszerveztük. Olyan előadókkal kedveskedünk vadásztársainknak, akik országosan is elismert szakembereknek bizonyulnak. A rendezvény sikerét jelzi, hogy még a vármegyén kívülről is regisztráltak a programra.”

A hely adottságaihoz mérve 70 fő volt a maximális létszám, de a szervezők áthidalták a túljelentkezés okozta nehézségeket. A székház nagy előadójában zajlott az előadás, kamera segítségével a kis előadó kivetítőjén is nyomon követhették a résztvevők Böszörményi Zsolt (FCI teljesítménybíró) előadását, amelyet a kutyák helyes táplálásáról tartott. Ezt követte Tauber István (FCI teljesítménybíró) vizslákról szóló bemutatója. Az ebédszünet után Maticsek János (instruktor, supervisor) beszélgethettek a résztvevők a kutyák kiképzésében elengedhetetlen motivációról.

Kovácsné Bereczky Katalin (Fehérgyarmat) kutyakiképző szerint ezek a szakmai konferenciák, az előadók által adott többlettudás mellett arra is szolgálnak, hogy a vármegyei vadászkutyások megismerjék egymást, tapasztalataikat megosszák és erősítsék a hazai kynológiát.

 

 

 

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép