A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Tombol a nyár, itt az őzek üzekedésének ideje. Írunk az erdei bakokról, őzagancsokról, de ezzel együtt folytatódik a vitafórumunk és a sorozataink is.

 

Augusztusi lapszámunk elején, Sosem látott csodabakok címmel, Juhász Ferenc kollégánk írását olvashatják az erdei őzbakok vadászatának praktikáiról.

A különös alakú őzagancsok előfordulása nem újkeletű, ám oki háttere még napjainkban sem tisztázott, inkább csak feltételezések, elméletek vannak. A kérdésre, hogy mi állhat a jellegzetes „gnúszarv” agancsalakulás hátterében, augusztusi lapunkban prof. dr. Sugár László ad magyarázatot.

Folytatjuk a júniusi lapszámunkban megkezdett vitafórumunkat a szarvaslétszám témájával kapcsolatban. Az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának, valamint egy gyakorló vadgazdának a véleménye után a tudományos megközelítést képviselő főmunkatársunkat, dr. Jánoska Ferencet kértük meg, hogy ismertesse véleményét a kérdés kapcsán. Szerkesztőségünk továbbra sem foglal állást az elhangzottak kapcsán. Várjuk olvasóink véleményét, hozzászólásait az info@nimrod.hu címen.

Legújabb lapszámunkban első kézből olvashatnak államtitkári összefoglalót a vadgazdálkodással, vadászattal kapcsolatos jogszabályok legfontosabb változásairól.

Palócföldi értékek címmel bemutatkozik a Nógrád Vadászati Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány.

Nyúl András e havi cikkében a kutyák hajtó hangjairól értekezik. Valóban ez lenne a tapasztalt vadász fülének a legszebb „muzsika”?

Vadászkutyás rovatunkban ezúttal a négylábú „sportolók” étrendjét firtatjuk, összefoglalót adunk a vadászkutyák táplálásáról.

Augusztus lévén nem megyünk el szó nélkül a „kutyabajok”, azaz a tipikusan nyáron előforduló, vadászkutyákra veszélyes nyavalyák mellett sem.

Kovács Márk kollégánk Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatának nyolcadik részében a hónap vadföldnövénye a csicsóka, emellett továbbra is ír a vadföldön aktuálisan elvégzendő teendőkről, valamint a hónap tippjéről is, ami ezúttal a tudatos vadtakarmányozás.

Folytatjuk másik cikksorozatunkat is, amelyben egy kiválasztott vadászterület életét követjük végig, bekapcsolódva az évszakos teendőkbe.

Éltető hagyományaink sorozatunk 26. részében az ifjú vadászokról értekezik Békés Sándor, lapunk főmunkatársa.

A vadászat „brand”-je, avagy miként lehetne a vadászatból márkát építeni? A kérdésre lapunk szerkesztőbizottságának tagja, Hidvégi Béla keresi a választ augusztusi publicisztikájában.

Arról, hogy milyen volt Széchenyi Zsigmond, a vadász példakép apaszerepben, a nevelt lányával, Birck Eszterrel készített interjúnkból tudhatnak meg többet.

Augusztusi lapszámunkban Kittenberger Kálmán elveszett, majd megkerült drillingjének történetét ismertetjük, mely az elmúlt egy évben a keszthelyi Vadászati Múzeumba került.

Simonyi Ottó kollégánk segítségével gyakorlati tippekkel és trükkökkel, egyfajta „kisokossal” is készültünk a hangtompítók kapcsán.

Kecskés Róbert kollégánk a hónapban a Sightmark Presidio 2,5–15X50 HDR2-es távcsövet tesztelte, és osztja meg tapasztalatait.

65 éve, 1958. augusztus elsején nyitotta meg kapuit a veszprémi Kittenberger Növény- és Vadaspark. A kerek évforduló kapcsán Török Lászlóval, az állatkert igazgatójával beszélgettünk.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában, ezúttal a tizenkét ösvény bükki szakaszán jár.

Augusztusi lapszámunkban részletes élménybeszámolót olvashatnak Halmi Péter Pál vaddisznóvadászatáról.

Irodalmi rovatunkban Pintér Norbert, Őznász után című írását Pócz Dániel grafikái „keltik életre”.

Kőhalmy Tamás e havi cikkében A művészvilág morózus remetéje címmel Szobota Istvánról, egy méltatlanul elfeledett kismesterről emlékezik meg.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében Rasch Tamás meséli el 2022. évi, dél-afrikai kis kudujának elejtését.

Kitekintő címmel lapunk végén pár hónapja új rovatot indítottunk, melyben röviden összefoglaljuk az elmúlt időszak nemzetközi történéseit, híreit.

Június 29-én, a szekszárdi Vármegyeházán találkoztak a tolnai vadászok, vadgazdák és érdeklődők a Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezete által rendezett közös szakmai esemény, a Nimród Fórum alkalmából.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele a töltött fürj vargányával és gesztenyével, amely felszolgálási helye (és módja) az Anyukám mondta…

Újságunk végén megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki augusztusban Rózsahegyi Bence, a VERGA Zrt. Zirci Erdészeténél kerületvezető erdész-vadásza.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!