A link vágólapra másolva!
Fotó: Szigeti Edit
Fotó: Szigeti Edit

A mai naptól ismét Kaszó Kupa lesz a Magyar Véreb Egylet és a KASZÓ Zrt. szervezésében, amire az ország minden irányából készülnek az induló vérebvezetők és kutyáik, valamint az érdeklődők. Ennek apropóján idézzük fel a tavalyi eseményt.

 

2022-ben Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettese, hivatásos vadász és Dani (DAN pod Karikásom) 8 éves hannoveri véreb nyerte a Kaszó Kupát egy hátsó láblövött gímszarvas borjú után folytatott 1800 méteres vezetékmunkát és 1300 méteres hajszát követően. Második Kovács Gábor (Gemenc Zrt.) és Hollós-völgyi Gráti, harmadik Nyúl András és Gyütefai Bosco lett.

Tavaly nem csak írásban számolt be a Nimród Vadászújság az eseményről, hanem a soron következő Rókamáj című podcast adásunkat is a témának, pontosabban a verseny győztesének szenteltük. A stúdióban a győztes véreb és vezetője volt a vendégünk, ahol Mihók István elmesélte, hogy miért kezdett professzionális módon foglalkozni a sebzett vad felkutatásával. Mint elmondta, egy 10 évvel korábbi sebzés, egy vaddisznó állkapocssérülése és az utána való rossz érzések nem hagyták nyugodni, illetve az, hogy nem talált vérebvezetőt, akinek a segítségével megszabadíthatták volna a szenvedéstől a vadat. Ez az élmény olyan mély nyomokat hagyott benne, hogy még ennyi év után is pontosan tudja, hogy hol történt a rálövés. Ezután kezdett a témának utánaolvasni, majd 8 évvel ezelőtt vásárolt Sipos Laci bácsitól, a Mátra lábánál elhelyezkedő Kisbárkányból egy hannoveri véreb kölyköt. Sajnos, az első kutyáját baleset érte, így Dani a második vérebe, amellyel 6 éve dolgoznak együtt. Az adásban részletesen elmeséli a verseny menetét, hogy miként lett az 1800 méter vezetékmunkából és az 1300 méter hajszából valójában bő 5 km gyaloglás, illetve a kutya és gazdája közötti különleges kapcsolatról is beszél.

 

Cikk kép

Akit érdekel a téma, itt tudja meghallgatni: https://www.youtube.com/watch?v=Y2tnPuOUgpw

Érdemes meghallgatni a Kaszó Kupa tavalyi győztesének beszámolóját, mert a rendkívül izgalmas történet is igazolni látszik azt az állítását, hogy a vadászat csúcsa a vérebes utánkeresés.

A vad szenvedéstől való megváltásának etikai kényszere és a kutyával való vadászati élmény mellett az is szóba kerül a beszélgetésben, hogy mindez komoly értékmentés is, hiszen a tavalyi versenyen induló 8 véreb életteljesítménye összesen 1800 nagyvadat tesz ki. Mindez fejenként átlagosan 225 megtalált vadat jelent, ami óriási vadgazdálkodási értéket képvisel.

Cikk kép
Cikk kép