A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Néhány napja röppent fel a hír, hogy egy 14 éves gyerekre támadt vaddisznó. Ennek apropóján néztük át az elmúlt évek hazai híreit, illetve gyűjtöttünk néhány nyilvánosságra nem került esetet is.

 

Négy éve már, hogy Nógrád megye fővárosát, Salgótarjánt látogatta meg egy vadmalac, amelyik egyenesen egy pizzázóba sietett. Végül nem derült ki, hogy mit fogyasztott volna, ha maradhat vacsorára, esetleg csak egy könnyű salátát választ vagy a szalonnás-kolbászos magyaros pizza vonzotta jobban, mert miután megvakargatták az oldalát, pórázra kötve kisétáltak vele az erdőbe és szabadon engedték. Ez egy kétségtelenül aranyos hír, kedves malackával és jóravaló emberekkel. Már csak Micimackó hiányzik a történetből egy barnamedve-bocs alakjában, amelyik az utóbbi években szintén egyre gyakrabban fordul elő Magyarország településeinek közelében.

Mégsem érdemes ezt a hangulatot rögzítenünk magunkban, amikor a lakott területen megjelenő vaddisznó témájával foglalkozunk, mert ha a vadmalac egy 100-150 kg-os kocával érkezik a vendéglőbe vagy a termetes matróna időközben kerül elő valahonnan a környékről, akkor a kedélyes vadmalacsétáltatás elmaradt volna. Ebben az esetben a történet az emberek gyors menekülésével, rosszabb variációként pedig személyi sérüléssel ér véget. A vaddisznó ugyanis nem veszélytelen jószág az emberre nézve, mind fizikai adottságai, mind természete alapján képes komoly sebeket okozni.

2019-ben Miskolc egyik lakótelepéről értesített minket a sajtó, hogy a lakók rettegnek a betelepedett vaddisznók miatt, amelyek egyáltalán nem félnek az embertől, a környék szemeteseiben található táplálékot magukénak tekintik, agresszívvá válnak, ha megzavarják őket. A probléma kezelésére vadászokat kértek fel, akik 40 vaddisznót ejtettek el a területen.

Ugyancsak 2019-ben történt egy Zita nevű hölggyel, hogy Kismaros külterületén, futás közben támadt rá egy vadkan. A beszámolóból kiderül, hogy már többször futott össze vaddisznóval, de addig minden esetben sikerült elhárítani a konfliktust azzal, hogy megállt és hátrálva biztosította a vadat arról, hogy nincs ártó szándéka. Ezúttal nem jött be a stratégia, a vad nekirontott és feldöntötte, aminek következtében a lábán, kezén, törzsén és a fején is megsérült. Szerinte annak köszönheti, hogy ennyivel megúszta, hogy a vaddisznó a kutyáját vette üldözőbe.

2021-ben Újpestről értesítette a nyilvánosságot az MTI tudósítója, hogy a saját szemével látta fényes nappal, ahogy egy vaddisznó szaladgál a villamossíneken. És bár nagyon sok hasonló eset nem kerül be a sajtóba, helyi forrásunktól tudjuk, hogy évek óta rendszeresen fordulnak elő vaddisznók a kerületben.

Szintén ebben az évben vették videóra, ahogy fényes nappal, a Műegyetem rakpart dunai szakaszán úszik egy vaddisznó a folyóban, majd kikecmereg a partra. A háttérben a rakpart autósforgalma is látszik, ami nem tölti el bizakodással a nézőt, pláne, ha látta már személyautó és vaddisznó ütközésének eredményét.

Ezen a ponton kell megjegyeznünk, hogy a sajtószemlénkben nem soroljuk fel az összes gázolásos esetet, mert van belőlük bőven, ráadásul a legtöbb nem is jut a nyilvánosság elé. Sajnos ez egy általános probléma, amelyben egyaránt baj az anyagi kár és a személyi sérülés veszélye, valamint a vad sérülése, amely hosszas szenvedést és esetenként elhullást eredményez. Ilyen volt 2 éve, az 53-as úton, Balatonszállás közelében, amikor egy kisteherautó felborult egy vaddisznó miatt. A kilenc utasból ketten súlyosan, négyen könnyebben sérültek meg, a vad pedig nem élte túl a karambolt. Egészen friss hír is szól erről a témáról, amelyikben az M0-on készült felvétel mutatja be, ahogy a sofőr bravúros kormányzással és jelentős szerencsével úszta meg az ütközést.

2021 novemberében, kora délután vették fel Gazdagréten, ahogy öt kifejlett vaddisznó rohangál az úttesten, majd beváltanak a lakótelepi házak közé. Közben autók és buszok közlekednek, a buszmegállóban álló emberek pedig döbbenten nézik a feléjük rohanó kondát.

Néhány hét múlva pedig Budapest közepéről, az Újlipótvárosból jelentették, hogy egy vaddisznó flangál a belvárosi házak között. A kiérkező szakemberek próbálták elejteni a vadat, de csak azt sikerült elérniük, hogy az a rakparton az V. kerület felé távozott a városrészből. A XIII. kerületben, Újpesthez hasonlóan rendszeresen előfordul vaddisznó, szinte hetente jelentenek észlelést a lakók, de a nyilvánosság csak az estetek töredékéről értesül. Kézenfekvőnek tűnik, hogy a két szomszédos kerület esetei között összefüggés lehet, így ha az egyik területen nem foglalkoznak érdemben a problémával, akkor a másik városrészben szinte hiába áldoznak rá pénzt és energiát, mert a szomszédból újra és újra megjelenik a vad.

Tavaly tavasszal Veszprémben, kutyasétáltatás közben történt szomorú találkozás vaddisznóval, amikor az egyik kutyát végzetes módon sebesítette meg a bokorban megbúvó vad. Ide tartozik egy sajtóban nem tálalt eset Budapest III. kerületéből, amelyben a pórázról tépte le a malacait féltő koca a kistestű kutyát, amelyik szinte azonnal elpusztult.

Szintén tavaly tavasszal, Érd közelében futott az Európa-bajnok magyar sportolónő, amikor egy kondával találkozott. Mint elmondta, sajnos nem volt ideje a telefonján AC/DC dalt lejátszani a támadó kocának, így nem tudjuk meg, hogy ez egy hatásos módszer-e, vagy esetleg még agresszívabbá teszi a malacait féltő vadat. Ahogy azt sem, hogy csak az AC/DC zenéje alkalmas a vaddisznó támadásával szembeni védekezésre, vagy Soltész Rezső dalai is hatásosak. Végül nem történt az ijedtségen kívül baj, pedig a feldúlt koca több száz méteren követte az előle hátráló futónőt és kutyáját.

A XII., II. és III. kerület híreit nem taglaljuk külön, sok cikk szól az ide tévedő vagy már itt született és élő vaddisznókról. Egyik forrásunk elmondása szerint, az általa felügyelt két budai kerületben évente 80-100 vaddisznó kerül elejtésre, és vannak vadászok, akik ezen kerületek erdős-mezős határterületein még ezeken túl is terítékre hoznak számos vaddisznót. A Szent János Kórháznál és a Szilágyi Erzsébet fasornál történt esetek is olyan publicitást kaptak, hogy azokat sem soroljuk fel egyenként, ahogy a polémiát sem szeretnénk itt folytatni az eljárás helyességéről. Egy szó mint száz, a budai kerületek zömében rengeteg vaddisznó él vagy jár be oda, a problémával pedig kezdeni kell valamit, mert az anyagi kár mellett egy ketyegő bombáról is beszélhetünk, amelyik akkor robban majd, amikor emberéletet követelő sérülést okoz a vaddisznóval való találkozás.

Egy viszonylag friss, XII. kerületi hírt mégis kiemelünk, mert az kishíján beteljesítette a ketyegő bomba robbanását. Egy családi ház kertjében történt, hogy esti pisilésre engedte ki kutyáját a gazdája. A kertben egy konda tartózkodott, négy malac és két koca. A felnőtt egyedek azonnal a férfire támadtak. Az őt védelmező kutyának köszönhetően megúszta néhány sérüléssel a támadást, de a kutya elpusztult.

A Margitszigeten grasszáló, majd a Dunaparton elejtett és a folyóban elmerülő vaddisznó esete is igen komoly publicitást kapott. Elérhető volt egy felvétel, amelyen az látszik, hogy egy kisbusz méretű kan a videó készítője felé támad, majd annak menekülése, és egy kutya közbelépése miatt irányt változtatva eltűnik a sűrűben. Aki a videót csinálta, talán nem is tudja, hogy mekkora veszélyben volt, mi történhetett volna vele, ha a vad eléri. Az ügy sajtóban való tálalása már jóval színvonalasabb volt, mint a tavalyi Szilágyi Erzsébet fasornál történt esetnél, például a vadászok fellépésének indokoltságát már nem kérdőjelezte meg senki, maximum az ilyen esetekre vonatkozó szabályozást, annak életszerűségét és betartását vizsgálták kritikusan a lapok.

A jelen cikkünk apropóját adó, Egerben lejátszódó támadásban egy 14 éves gyerek volt az áldozat. Ebben a hírben nem az volt az igazán érdekes, hogy mi történt, mert végül nem sérült meg senki, hanem az, hogy mi történhetett volna egy gyerekkel, ha nem sikerül a kerékpárjával elmenekülnie. Sokat látott vadászok tudnak mesélni arról, hogy mire képes egy támadó vaddisznó. Az idősek és a gyerekek még inkább sérülékenyek, hiszen a fizikai adottságaik miatt jóval nagyobb kárt szenvedhetnek el egy támadás esetén.

A Balaton környékén lévő települések is rengeteg vaddisznós újságcikket generálnak, ezeket sem soroljuk fel egyenként, hanem összefoglalva megjegyezzük, hogy itt is érdemes lenne kiemelt problémaként kezelni a kérdést, mert jelentős anyagi kárt okoznak a közterületeken és a magántulajdonokban, valamint az un. urbanizált vaddisznó, amelyik megszokta az ember közelségét, nem fél tőle, pont azzal válik veszélyessé, hogy nem menekül el az ember közeledtére.

A témával eddig is sokat foglalkozott a Nimród, ennek kapcsán rengeteg esetet ismertünk meg, amelyek egy részét az olvasóinkkal is megosztottunk a cikkeinkben. Jelen írásban nem említettük például Pécs városát, ahol szintén élénk vadvilági élet zajlik. Ennek külön cikket szenteltünk korábban, amelyben a jelenséget kezelni igyekvő szakembereket szólaltattunk meg. A cikkeinkben az okokról is sok szó esik, amelyek közül egyöntetűen az első helyre teszi minden megszólaló azt, hogy a településeken könnyen megszerezhető élelmet és folyadékot talál a vad, mindezt a vadászati nyomás zavarása nélkül élvezheti. A jelenség érzékelhetően egyre nagyobb méreteket ölt, így az esetek tálalása mellett időszerű elkezdeni a lehetséges megoldásokról is többet beszélni, mert a fővárosi példák azt mutatják, hogy a jelenlegi lépések még a tűzoltásra sem elegendőek. Arra viszont sajnos alkalmasak, hogy egy-egy sajtóban felkapott ügy kapcsán a vadászat és vadászok ellen forduljon a közvélemény.