Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Természetvédelem

Az orosz rénszarvasok megmentéséért küzd a Természetvédelmi Világalap (WWF)

Az oroszországi Tajmir-félszigeten vadorzás fenyegeti a vadon élő rénszarvasok egyik legnagyobb utolsó populációját – jelentette ki a WWF Németország. A szervezet gyűjtést indított a súlyosan veszélyeztetett rénszarvasok megmentéséért.

A Természetvédelmi Világalap szerint a vadorzók 80-100 ezer rénszarvast ölnek le agancsukért és egyes testrészeikért. A Jeges-tengerrel határos sarkkörön túli észak-szibériai régióban körülbelül egy évtized alatt a felére, 800 ezerről 400 ezerre csökkent a rénszarvasok száma. Az adománygyűjtő felhívás szerint az orosz vadőrök újra és újra valóságos „vér áztatta csatamezőkre”, tömeges rénszarvasmészárlások helyszínére bukkannak.
A szarvasokat a kínai hagyományos orvoslásban használt agancsukért vadásszák, de úgy, hogy az élő állatról levágják fejdíszét, emiatt gyakran kínok közepette szenved ki az állat. De nem csak agancsukért, nyelvükért és húsukért is irtják a rénszarvasokat, ezeket a részeket főleg az orosz és a távol-keleti piacon adják el. Az állatokat gyakran csónakból lövik le, amikor azok vándorlásuk közben folyókon kelnek át. Az orosz vadőröknek sem könnyű a feladata, ugyanis több mint 900 ezer négyzetkilométernyi területet kell ellenőrzés alatt tartaniuk. Az orvvadászokkal szemben csak úgy tudnak eredményesen küzdeni, ha maguk is rendelkeznek olyan fejlett technikával és eszközökkel, amelyekkel fel tudják venni a versenyt a garázdák ellen. Elsősorban hómobilokra, műholdas telefonokra és állatra szerelhető jeladókra van szükségük.
A WWF 2018 elején egy új vadorzóellenes csapatot állít össze a helyi hatóságok, vadőrök és önkéntesek bevonásával. Amennyiben nem sikerül megfékezni az illegális vadászatot az észak-szibériai területen, akkor a rénszarvascsordák akár el is tűnhetnek a Föld színéről. A szervezet ennek megakadályozására 46 ezer euró összegyűjtését tűzte ki célul a létfontosságú szállítási és távközlési eszközök beszerzésére.

Forrás: Duol

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem