A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Április 20-án 18 órakor veszi kezdetét a vadgazdálkodás és a vadászat lokális témáit, aktualitásait tárgyaló programsorozat következő állomása Nógrád vármegyében, Balassagyarmaton.

 

A Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) idei célkitűzésében szeretne teret biztosítani a vadgazdálkodás és a vadászat lokális témáinak, aktualitásainak megtárgyalására ott, ahol ennek valóban helyi jelentősége van. Ennek jegyében valósul meg az OMVK Nógrád vármegyei Területi Szervezetével együttműködve már a negyedik Nimród Fórum, Balassagyarmaton.

A program előkészületeiről, hátteréről, az OMVK Nógrád vármegyei Területi Szervezetének titkárát, Szabó Lászlót kérdeztük.

– A rendezvény megnyitásaként köszöntőt mond majd Györösi István, az OMVK Nógrád vármegyei Területi Szervezetének elnöke, majd az eddigi fórumokhoz hasonlóan 3 szakmai előadással készülünk az érdeklődők számára, melyeket azt mondhatom, sikerült úgy összeállítani, hogy tényleg a vármegyét leginkább érintő kérdéseket, és a legtöbbeket foglalkoztató témákat sorakoztassuk fel – hangsúlyozta a szervezésről a titkár.

Vad-gépjármű ütközések számának csökkentési lehetőségei Nógrád vármegyében témával kezdi majd meg a sort Torák Márta, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád vármegyei Igazgatóságának műszaki vezető mérnöke, mely előadás mindenkori aktualitását nem kell magyarázni, hiszen a vad-gépjármű ütközés napjainkban egyre növekvő probléma és sok konfliktus forrása. Mindezek mellett balesetmegelőzési szempontból kiemelt fontosságú, ugyanis akár egy kis- vagy közepes testű vaddal történő ütközés következtében az anyagi káron túlmenően történhet személyi sérüléssel járó baleset is. A téma lapunk különböző felületein is rendszeresen „terítékre kerül”.

– A vadászatra jogosult számára az egyik fontos, jelentős, ugyanakkor nehezen tervezhető költség az a kártérítési összeg, melyet a vad-gépjármű ütközések miatt kénytelen megfizetni, így ez az előadás a legtöbbeket foglalkoztató témák közül nem maradhatott ki – részletezi a kamarai titkár.

Vadászíjászat Nógrád vármegyében címmel tart másodikként előadást Nagy Zoltán, a Nagyvad Vadász és Természetvédő Egyesület elnöke, melynek apropója – amellett, hogy az íj talán a legősibb, ma is használt vadászeszköz –, hogy egyre többen vannak manapság, akik mondabeli két ősünk, Hunor és Magor fegyverét, az íjat és a nyílvesszőt választják „vadűzéshez”. – Ennek múltjáról és – Nógrád vármegyei – jelenéről kaphatunk egy átfogó képet – tette hozzá.

– A képzeletbeli színpadra harmadikként dr. Suba Imre, a Szlovák Vadászkamara szakmai igazgatója lép majd, Nagyragadozók aranykora című előadásával, mely téma létjogosultsága napjainkban tényleg nem kérdés, főleg az ország északi részén.

– A szlovák szakember első kézből számolhat be valós gyakorlati tapasztalatokról, jó példákkal szolgálhat számunkra, a még előttünk álló – egyre nagyobb számban élő, és megjelenő nagyvaddal kapcsolatos – kihívásokról.

A fórum helyszíne a balassagyarmati Városháza lesz (2660, Balassagyarmat, Rákóczi fejedelem út 12.), és a rendezvényre való regisztráció még nem zárult le.

A rendezvény házigazdája és moderátora továbbra is Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese lesz.