Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Hírek

Engedély nélkül tilos az agancsgyűjtés

A vadászati törvény szerint jogosulatlan vadászatnak minősül az engedély nélküli agancsgyűjtés. A bírság százezertől ötmillió forintig terjedhet – figyelmeztetett a Tolna Megyei Kormányhivatal vadászati szakügyintézője. A hullajtott agancs a vadászatra jogosultak tulajdona, és csak írásbeli engedéllyel lehet gyűjteni.

Az illegális gyűjtök több szempontból is kárt tesznek cselekvésükkel. Megzavarják a vadat, ami veszélyt jelent a környezetre, gépjárműveknek ütközhetnek az utakon. Másfelől a zavarás során sérülhet az agancstő, ezzel maradandó károsodást okozhatnak az állatokban. Az elhullajtott agancsok pedig rendkívül fontosak, hiszen azok alapján a vadásztársaságok a vadállomány minőségére tudnak következtetni.
A kirándulóknak azt javasolták, hogy ha egy erdőben hullott agancsot találnak, hagyják ott. Az erdőgazdaságok területén sok esetben engedéllyel rendelkező csoportok gyűjtik azokat össze.
– A gím- és dámbikák agancsváltása január végén, február elején kezdődik és áprilisig tart. 2017-ben a hazai gímbikaállomány 34 500, a dámbikaállomány 12 ezer egyedből állt; a gímszarvas-populáció mintegy fele és a dám jelentős része is a Dél-Dunántúlon található. Az agancsváltás idején elhullajtott agancsok értéke évente 5-7 milliárd forintra tehető – mondta Király István, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei titkára.
A hullott agancsok nagy részét külföldön értékesítik, de Magyarországon is készülnek belőlük dísztárgyak, bútordarabok, használati eszközök. Az agancs piaci értéke minőségtől függően kilogrammonként 10-12 ezer
forinttól akár 20-30 ezer forintig terjedhet.

Fotó:Vadászfórum

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem