A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A vérebvezetők értékmentő tevékenysége óriási jelentőséggel bír a vadászatra jogosultak számára, és a sebzett vad szenvedéstől való megváltása is a vadász kötelessége.

 

Rabi Attila vérebvezető főként Zala, illetve Vas vármegyékben űzi a sebzett vadat, illetve alkalmanként Veszprémben, Sümeg környékén is megfordul.

8 éve hű társa a hannoveri vérebe, Beni, ám most mégis egy bajor hegyi véreb mellett tette le a voksát. Arra a kérdésre, hogy mi indokolta a fajtaváltást, a vérebvezető azt mondja, hogy mikor elkezdett vérebezni, – majd’ egy évtizeddel ezelőtt – még mások voltak az időjárási viszonyok, kevésbé volt jellemző a hosszú, meleg ősz. A klímaváltozás következtében mostanában tapasztalható szeptemberi melegekben a bajor hegyi véreb jobban bírja a munkát, márpedig az őszi csúcsidőszakban sokszor napi 2–3, sőt akár ennél több bika sebzésről érkezik hír. A zalai domborzati viszonyok is a bajor hegyi felé billentették a mérleg nyelvét. Fontosnak tartotta tehát, hogy könnyű testű, gyors, jó hajszás kutya legyen az új társa. Míg a bajor hegyi véreb gyorsabban dolgozik és hajszában is sebesebb, addig a hannoveri véreb komótosabban dolgozza ki a csapát  magyarázza.

Rabi Attila új vérebe, Hepi, 2022. október 27-én látta meg a napvilágot a Vétyempusztai Kennelben, tenyésztője Kámán Szabolcs. Eredetileg szukát szeretett volna, de mind a 7 kölyök kan lett. A vérebvezető elmondta, hogy igazából nem is ő választott kutyát, mert inkább Hepi választotta ki őt.

A kölyökkel kapcsolatos eddigi tapasztalatairól Rabi Attila azt mondja, egyértelműen erős benne a keresési ösztön, állandóan a földet szimatolja. Egyelőre még barátkoznak, Attila igyekszik a lehető legtöbb időt eltölteni vele, építi a bizalmat kettejük között, ami alapvető fontosságú lesz majd a munkában. Együtt járják az erdőt, Hepi ismerkedik a szagokkal és a vaddal. A vérebvezető már elkezdett mesterséges csapákat fektetni neki, egyelőre – heti kétszer – vonszalékot készít. Az első 100 méteres volt, most 300 méternél tartanak, Hepi szépen halad, örömmel végzi a munkát, motivált. Nagyon fontos a vérebnél – magyarázza Rabi Attila –, hogy maga akarjon dolgozni. Fokozatosan, a távolságot és az időt lassan növelve vezeti be a munkába új társát, a csapa végén pedig a megtalált szarvaslábbal való nagy játék a jutalma. Ez a fajta pozitív megerősítés nagy jelentőséggel bír a kölyök számára. A következő lépés egy háromórás csapa kidolgozása lesz és emellett folyamatosan gyakorolják a fegyelmi gyakorlatokat is, az „ül”, „fekszik” és a „helyben maradás” vezényszavakat. A vonszalékos csapákat a csapacipős váltja fel hamarosan, a cél az, hogy Hepi egyéves korára a 24 órás nyomot képes legyen kidolgozni, illetve fontos mérföldkövek lesznek az életében az elővizsga, illetve a fővizsga is.

Rabi Attila jelenlegi társát, Benit is maga vezette be, sok segítséget kapott Kozma Józseftől és Bolla Csabától, valamint Takács Árpád és Vereczkei Bálint munkája is nagy hatást gyakorolt rá, emellett sokat tanult a Magyar Véreb Egylet tanfolyamain is, melyeken állítása szerint mind a kutya, mind a vezetője sokat fejlődik, így amikor csak módjában áll, részt vesz rajtuk. Így volt ez Benivel is és nem lesz másképp Hepivel sem – hangsúlyozza. A vérebvezetők a tanfolyamon a felmerülő kérdésekre azonnal választ kapnak, a tapasztaltabb kollégák és a bírók ellátják őket jó tanácsokkal. Mindemellett idegen terepen mozog a kutya, ami újabb kihívást jelent, illetve fontos az eb szocializálódása szempontjából is, hiszen ilyenkor több kutya találkozik egymással. Végezetül, mivel nincs két egyforma utánkeresés, mindenből lehet tanulni, mások munkájából is – magyarázza Rabi Attila.

Hannoveri vérebe magasra tette a mércét, hiszen 328 – értékelhető, azaz 300 méter feletti – eredményes munkája volt eddig, de a vérebvezető elmondása szerint bőven 400 fölött vannak, ha mindent számba vesz. Beni április 11-én lesz 8 éves, Rabi Attila bízik benne, hogy még legalább 2 aktív év áll előttük, így mire nyugdíjba vonul, addigra Hepi már át tudja venni tőle a stafétabotot.

 

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép