A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Nagy Máté vérebvezető, Negró nevű bajor hegyi vérebével az idei Göcsej Kupa győztese, amit márciusban, a Nagykapornakon megrendezett XI. CACT Nehezített és Kölyök Vércsapa Versenyen ért el.

 

A Somogy vármegyei Tuskósi Vadász Egyesület kerületvezető vadásza Negró előtt éveken át alpok-táji tacskókopóval dolgozott. A most 11 éves Pajti sok szép élményhez juttatta, több mint 100 eredményes utánkeresést tudhatnak maguk mögött. Máté választása – Pajti nyugdíjazása után – Mohoskői Negróra (tenyésztője Maróti Béla), egy bajor hegyi vérebre esett. A vérebvezetőt eddigi, Negróval szerzett tapasztalatairól, a legemlékezetesebb közös utánkereséseikről és további terveiről kérdeztük.

A 2,5 éves kan eddig 22 eredményes munkával rendelkezik, a legutóbbi egy őzbak dermedtre keresése volt. Nagy Máté elmondta, hogy nagyon elégedett az eb munkájával, hisz kölyök kora óta kifogástalanul dolgozik a mesterséges csapán, visszakeres, köröz, ezen tulajdonságok genetikailag benne vannak, nem kellett rá tanítani.

A közös munka kezdetén etetővonszalékot csinált Negrónak, majd szarvaslábbal vonszalékot húzott, egyre növelve a távot, az időt és – egyre több töréssel – a nehézséget is. Egyéves korától dolgozik vele élesben, másfél éves koráig leginkább csak a társaságuk területén űzték a sebzett vadat és ott is igyekezett a dermedtre kereséseket előnyben részesíteni, mert a vérebvezető elmondása szerint a fiatal vérebek esetében megeshet, hogy a hajszák után romlik a vezetékmunka minősége. Nagy Máté ezért a várhatóan hajszás munkákra – a csapajelekből és a találatjelzésekből hozzávetőlegesen be lehet azonosítani, milyen munkára számíthat a vérebvezető – inkább tapasztaltabb kutyával rendelkező kollégát hívott, és maguk csak 7 dermedtre keresést követően indultak el az első hajszásnak ígérkező munkán, ahol Negró egy tacskókopóval eredt a sebzett kan nyomába.

Eddigi legnehezebb munkájuk egy „fűkörmös” vaddisznó süldő volt, melyet az eső áztatta másnapos nyomon – a csapa elején egy csepp vér kivételével csapajel nélküli – 4,5 kilométeres vezetékmunkával ért be az eb. A hajszát követően kétszer is állította, de a vérebvezetőnek a nagy takarás miatt, illetve mert féltette Negrót, végül nem sikerült terítékre hoznia a vaddisznót, ám úgy véli, mindenképpen említést érdemel a munka, mert a kutya kiválóan dolgozott, megszolgálta a belé vetett bizalmat, hisz csapajelek hiányában Máté kizárólag rá hagyatkozhatott és Negró nem okozott csalódást.

Ezen kívül több, 2-3 kilométer hosszú vezetékmunkás utánkeresésük is volt, ezek közül a legemlékezetesebb az a magas mellső láblövött 2 éves kan, melyet havas esőben 2 kilométeres vezetékmunkával értek be. Mikor a kutya a szedresbe megbújt disznó után vetette magát, a vadkan kivágódva a sűrűből, habozás nélkül rontott neki a vérebvezetőnek, akit fel is lökött, majd ezt követően 400 méteren sikerült Negrónak megállítania a vadat, melyet Nagy Máté terítékre is hozott. Eddig egy eredményes bika utánkeresésük volt, ahol szintén hosszú, 2 kilométeres vezetékmunkát követően a sebágyban kapta meg a kegyelemlövést a vad.

A vadászember Negróval mielőbb – májusban Martonfán – szeretné letenni az elővizsgát, tartva attól, hogy az éles munkák számának gyarapodásával Negró érdeklődése esetleg a mesterséges csapák iránt csökken, így minden lehetőséget megragad a gyakorlásra és mivel a Göcsej Kupa vércsapa munka része megegyezik az elővizsga feladataival és követelményeivel, egyértelmű volt számára a részvétel. A fiatal véreb hiba nélkül teljesített és a mezőnyben mellette elinduló 6 kutyát maga mögé utasítva – első díjas munkájával, 64 ponttal – nyerte el a Göcsej Kupát és egyúttal megszerezte a 2. CACT címét is.

Nagy Máté az elővizsga mellett idénre tervezi a fővizsgát is, két év múlva pedig, ha lehetősége nyílik rá és minden körülmény adott lesz hozzá, Negrót a Kaszó Kupán is szeretné megmérettetni a legjobbak között.

 

Szigeti Edit

Cikk kép
Cikk kép