A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Júliusi lapszámunkban szó esik a GPS vadgazdálkodási, vadbiológiai alkalmazhatóságáról, emellett a folyamatos aktualitással bíró medve és farkas témája sem marad ki, ezúttal viszont kicsit más megközelítésben.

 

Szerkesztőségünk mindig örül, ha olvasóink írásban szólnak hozzá egy témához, ezzel hozzájárulva a különböző kérdéskörök – főként a nagyragadozók hazai megjelenése – kapcsán létfontosságú szakmai párbeszédhez. Júliusi számunkban egy ilyen területen gazdálkodó szakember, Nagy Zoltán, a Nagyvad Vadász és Természetvédő Egyesület elnöke osztja meg gondolatait.

A hónap interjúját Ovádi Péterrel, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztossal, a Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnökével készítettük.

Áprilisi cikkünkben írtunk a vadbiológiai kutatások fontosságáról, és arról, hogy ezen kutatások eredményeinek felhasználása nélkülözhetetlen a modern vadgazdálkodásban. Júliusi cikkünkben Az állatok magánélete címmel a GPS-telemetria vadgazdálkodási és vadbiológiai használatáról olvashatnak részletesen.

Biztos, hogy csak a szarvas a hibás? címmel júliusban egy gyorselemzést készítettünk az észak-magyarországi mezőgazdasági vadkárhelyzetről.

Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatunk hetedik részében a hónap vadföldnövénye a köles, emellett írunk a vadföldön aktuálisan elvégzendő teendőkről, az itatásról, valamint a hónap tippjéről is, ami ezúttal a vadföldek szakaszos megnyitása.

Folytatjuk cikksorozatunkat is, amelyben egy kiválasztott vadászterület életét követjük végig, bekapcsolódva az évszakos teendőkbe. Július lévén mi mással is foglalkozhatnánk, mint a vadkár elleni védekezéssel.

Idén, július 3-án lenne 90 éves Nagygyörgy Sándor, a Nimród legendás természetfotósa, akinek óriási – több tízezer felvételt magába foglaló – életműve szilárd alappillérként határozza meg a vadászsajtó és a természetfotók elmúlt évtizedekben kialakult viszonyát. Aktuális lapszámunkban a vértelen vadászra emlékezünk.

Éltető hagyományaink sorozatunk 25. részében a vadászbarátságról értekezik Békés Sándor, lapunk főmunkatársa.

Múlt hónapban az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának véleményét ismertettük a szarvaslétszám kapcsán. Ezúttal Góg Gábor, a Sellyei Pagony Vadásztársaság elnöke fejtette ki álláspontját. A témával kapcsolatban várjuk olvasóink véleményét, hozzászólását az info@nimrod.hu címen.

A Magyar Véreb Egylet belső életébe, misztikumába engedett bepillantást egy egyhetes monstre program, május 8. és 13. között. Legújabb lapszámunkban erről is beszámolunk.

Felszerelés rovatunkban folytatjuk a múlt havi számunkban megkezdett tesztet, amely során akadályokon tesszük próbára a szóban forgó kalibereket. Kecskés Róbert kollégánk ezúttal a múlt hónaphoz képest nagyobb „ágyúkra” váltott…

Idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját a Hajdú-Bihar vármegyei Nagyrábé környékén, 8878 hektáron gazdálkodó Petőfi Vadásztársaság, amelyet 1923. március 22-én, helyi lakosok alapítottak. Ott voltunk a június eleji ünnepségen.

Irodalmi rovatunkban Varga Csaba, A Tisza-ártéri bak című írását Boros Zoltán grafikái „keltik életre”.

A vadászathoz és vadgazdálkodáshoz kapcsolódó emlékhelyeket bemutató rovatunkban júliusban képletesen Széchenyi Zsigmond „utolsó otthonába” látogattunk, végig követve, milyen út is vezetett odáig.

Gyorgyevics Tamás Széchenyi-kutató, lapunk főmunkatársa a Széchenyi 125 emlékév kapcsán július havi cikkében az egykori gróf vadászati közéletben betöltött szerepét tárgyalja.

Háború, hadifogság… Kittenberger Kálmán testközelből tapasztalta mindezt. S ehhez kapcsolódik egy indiai kávéskanál története is…

A Nimród művészei sorozatunk negyedik részében Leidl Károly életműve került fókuszba.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában, ezúttal a tizenkét ösvény hegyháti erdőségi szakaszán jár.

Júliusi fotóriportunkban Boros Zoltán afrikai élményeiről mesél. Természetfestőként fontos, de inkább elengedhetetlen számára, hogy modelljeit a természetben, eredeti élőhelyeiken is tanulmányozza.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében Csejtei Tamás meséli el 2017. és 2018. évi, bulgáriai siketfajdjának és gímszarvasának elejtését.

Kitekintő címmel lapunk végén új rovatot indítottunk két hónapja, melyben röviden összefoglaljuk az elmúlt időszak nemzetközi történéseit, híreit is.

A pünkösdi hosszú hétvégét követően, május 30-án találkoztak a baranyai vadászok, vadgazdák és érdeklődők az Országos Magyar Vadászkamara Baranya vármegyei Területi Szervezetének újonnan felavatott székhelyén, a következő Nimród Fórum alkalmából.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele a szarvas csemege pároskolbász, amely egyenesen a Debrecentől nem messze található Nativus vadhúsfeldolgozó üzeméből került a fazékba.

Újságunk végén megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki júliusban Takács Szabina, az Apaj-Ürbőpusztai Természetvédő Vadásztársaság hivatásos vadásza.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!