A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az 5348 hektáron gazdálkodó, 41 tagot számláló Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaság a 2022/2023-as idényben 3 terelővadászatot szervezett. A társas nagyvad vadászatokat illetően a vadásztársaság elnöke, Paál Tibor értékelte a tapasztaltakat.

 

Összességében jól sikerültek a vadászatok, a terítékek nagysága a hajtások sorrendjében 32 (köztük 3 kan, az egyik aranyérmes 21 cm-es agyarhosszal), 18, illetve 11 vad. Az első két terelővadászat esetében a vaddisznó és a szarvas aránya 50-50 százalék volt a terítéken, a harmadikban pedig mindössze egy vaddisznó esett, a többi gímszarvas tarvad volt – kezdi beszámolóját az elnök.

Az elmúlt években – a vaddisznó vonatkozásában a NÉBIH által előírt, megnövekedett hasznosítási számok eredményeként – a terítékre kerülő vaddisznó és gím tarvad aránya változott, az előbbié mára egyértelműen csökkent, bár a fenti terítékadatok azért nem tükrözik a valóságot. A vendégeknek több lehetőségük lett volna sertevadat elejteni, de a kevésbé szerencsés lövésleadások, hibázások miatt erre nem került sor. A tervszámok tekintetében, a vaddisznót illetően kétharmad környékén járunk. Az idényben 350 egyed elejtését tűztük ki célul és jelenleg 260 példánynál tartunk, míg gímszarvas esetében pedig – a 3. terelővadászaton esett 10 szarvassal – már túl is teljesítettük a tervünket.

25 vadásszal szerveztük mindhárom hajtást, tehát kihasználtuk a jogszabály által biztosított maximális létszámot. Az ilyen, nagylétszámú vadászatok komoly szervezést igényelnek. Igyekszünk már bevált hajtócsoportokat alkalmazni. Tapasztalataink szerint nem jó, ha egy gazdával jön sok kutya, mert azok csak az adott gazda körül csoportosulnak. Van egy jól bevált csapatunk, a 10 hajtónak egyenként 2-3 ebe van, akik nagyon hatékonyak és nagyban hozzájárulnak a vadászatok eredményességéhez.

Cikk kép
Cikk kép


A hajtások előtt arra törekszünk, hogy minél jobban koncentráljuk a célterületeken a vadat, ezért az esemény előtt másfél hónappal lezárjuk a meghajtandó területet, ott akkor már egyéni vadászat sem folyhat és az erdőket, valamint a nyiladékokat folyamatosan etetjük annak függvényében, hogy hogyan veszi fel a vad a takarmányt.

A 25 leállóval – a terület adottságaiból kifolyólag, illetve munkaszervezési okokból – két hajtást rendezünk naponta, egyet délelőtt és egyet délután, egy átállással, közben egy ebéddel. Igyekszünk a második hajtást távolabbra szervezni, hogy előzetesen ne riasszuk el a vadat, bár ennek ma már nincs akkora jelentősége, tekintve, hogy a hétköznapokban is nagy a zavarás a területeken. Míg régen egy-egy hajtást követően hosszú időre eltűnt a vad a környékről, addig mára már lényegesen jobban tűri a zavarást a vadállomány. Ezért a meghajtott területre két nap múlva vissza is tér, hiszen az élőhelyük leszűkült és a sok kerítés napjainkban nem kizárja a vadat a területekről, hanem bezárja őket.

A társaság 22 százalékos erdősültség mellett Zalaegerszegtől dél-délnyugat irányban - Bocfölde-Nagylengyel-Gombosszeg-Csonkahegyhát-Teskánd, dél-kelet irányban Zalaegerszeg-Botfa, Csatár-Pölöske-Búcsúszentlászló területhatárain belül gazdálkodik, 17 faluval övezve. Az egyébként jó adottságú területünk meglehetősen elaprózott, nincsenek nagy, összefüggő erdőségek. A nagyobb területrészeket a nagyszámú csoportokkal hajtjuk meg, a kisebb területeket pedig egyénileg, lesvadászatok keretében vadásszuk meg, illetve 8-10 tag részvételével kisebb rigliket szervezünk, bár idén erre nem került sor, inkább a lesvadászat volt a jellemző.

A vadászterületet körzetekre osztottuk és egyéni szórókat üzemeltetünk, minden tagnak van módja szórókat fenntartani, a tagok 90 százaléka él is ezzel a lehetőséggel. Mindenki tiszteletben tartja a másik körzetét, egymás területére megbeszélés nélkül nem megyünk, ha trófeás vad van ott, akkor a helyet átadjuk vendégvadásztatásra, de az egyéni lesvadászatok esetében a szóró a „körzetfelelős” privilégiuma azzal együtt, hogy a körzetben más tagok is vadászhatnak. Vannak lezárt körzeteink is (vadkamrák), szám szerint négy, ezeken a területeken központi etetést folytatunk, 8 hektár területet a földtulajdonosoktól bérlünk, melyen kukoricát termelünk, amit év közben kiszórunk a területre. A társaság által termelt kukoricából a tagok is részesülnek, annak ellenére is, hogy jelenleg 15 000 Ft a kukorica mázsája. Az 5000 hektárra összesen 400-500 mázsa kukoricát juttatunk ki az év során, ebből a tagok 300 mázsát kaptak a „saját” szóróikra.

A társas nagyvad vadászatokra hazai és külföldi viszonylatban is nagy az érdeklődés, de mi előnyben részesítjük a magyar csoportokat az értékesítéskor, mert az elmúlt években előfordult, hogy a külföldiek a Covid-járvány miatt kénytelenek voltak lemondani a vadászatokat. Idén csak hazai vendégcsoportokat fogadtunk.

A vendégek elfogadják, hogy elmúltak azok az idők, amikor szabadterületen 20-30 vagy még ennél is nagyobb vaddisznó terítékre lehetett számítani. A vadászati élmény megvan, ezt a szarvas elejtése is megadja, így kivétel nélkül elégedetten távoztak a csoportok – foglalja össze tapasztalataikat Paál Tibor.

 

Cikk kép