A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Legújabb lapszámunkban folytatjuk sorozatainkat, valamint lesz szó vadtakarmányozási módszerekről, a vadföldeken végzendő teendőkről és az áprilisban elsők között esett őzbakok közül is bemutatunk néhányat.

 

A pákosztos őz takarmányozásáról Szigeti Edit beszélgetett Horváth Árpáddal, a Halványhát Vadásztársaság hivatásos vadászával.

Szintén az őz igényei kapcsán, a „mit, mikor és hogyan” kérdések megválaszolására prof. dr. Sugár Lászlót, a Kaposvári Egyetem prof. emeritus-át kértük meg.

A tavaszi készülődés jegyében egy tipikusan apróvadas, valamint egy kifejezetten nagyvadas terület vadtakarmányozási módszereiről számolunk be.

Mivel kedveskedjünk a vadnak? sorozatunk ötödik részében a hónap vadföldnövényeként a takarmánylucerna kerül bemutatásra.

Egy vadászterület élete cikksorozat második része a kora tavaszi időszak kapcsán a hullajtott agancsokról és a vadföldgazdálkodásról, valamint más érdekességekről szól.

Májusi interjúnkat Pechtol Jánossal, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökével készítettük az ágazati kihívásokról, az Országos Vadgazdálkodási Tanácsról, a nagyvad és az apróvad jövőjéről.

Magyarország „bölénynagyhatalom” címmel Kovács Zsolt készített cikket a bölényekről, és egyúttal a száz esztendeje élt nagyszebeni zoológus, dr. Szalay Béla munkásságáról.

A kistestű kutyák fontosságáról gyakorlatban kipróbált módszereket mutat be Hajdu Márk a májusi lapszámunkban.

Kammermann Péter tájegységi fővadász Három a magyar igazság, egy a ráadás címmel Ozvári Zoltánnal, a Kaszó Kupa idei győztes vérebvezetőjével beszélgetett.

Éltető hagyományaink sorozatunk 23. részében a többi között az ember és a madár kapcsolatáról értekezik Békés Sándor, lapunk főmunkatársa.

Májusi felszerelés rovatunkban Kecskés Róbert annak jár utána: ha gyakran van lehetőségünk őzbakra, vagy aranysakálra vadászni, milyen golyós puskát és kalibert célszerű választani.

Sportcipő vagy csizma?! Kollégáink osztják meg a terepi tesztelés során szerzett tapasztalataikat.

Gyorgyevics Tamás Széchenyi-kutató, lapunk főmunkatársa mutat be két új információt, amelyeket Széchenyi Zsigmond életének kutatása során ismert meg.

A vadászathoz és vadgazdálkodáshoz kapcsolódó emlékhelyeket bemutató rovatunk következő témája a Gemenc Zrt. tulajdonában és üzemeltetésében lévő Karapancsai majorságig vezette utunkat.

Májusi portrénk Turós László, Bedő Albert-díjas erdőmérnökről készült.

Kőhalmy Tamás e havi cikkében az ornitológiai illusztrációk és dr. Madarász Gyula munkássága kerül fókuszba.

A Nimród Vadászújság 2023-ban ismét kiírja a Sólyom-díjat. A pályázat részleteit májusi lapszámunkban olvashatják.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában, ezúttal a tizenkét ösvény Tisza holtágait felölelő szakaszánál jár.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében ifj. Plavecz János meséli el 2022. évi, finnországi fehérfarkú szarvasának elejtését.

Borneói szépségek címmel Hidvégi Béla világvadász, lapunk főmunkatársa mesél májusi lapszámunkban a távol-keleti élményeiről.

A két dunántúli helyszín után ezúttal a borsodi vármegyeszékhelyen gyűltek össze a vadgazdák, vadászok és egyéb érdeklődők a Nimród Fórum alkalmából.

Kitekintő címmel lapunk végén új rovatot indítottunk, melyben ezentúl röviden összefoglaljuk az elmúlt hónap nemzetközi történéseit, híreit is.

Lassan itt a nyár és a Nimród Vadászújság ÖrömPörkölt rovatában most egy kis itáliai kiruccanással „fűszerezett” felvágottról elmélkedünk. Mindeközben szembesülünk azzal a bizonyos “édes semmittevés” életérzéssel, bepillantunk a Keresztapa című filmbe és mindehhez szarvasgombás, vaddisznóhúsos mortadellát csemegézünk.

Újságunk végén megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki ebben a hónapban Babják Tamás, a Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészetének fővadásza.

 

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!