A link vágólapra másolva!
Cikk kép

2023. április 21. és 23. között került megrendezésre, működésének 20. évfordulója alkalmából, a „Muzsikál az Erdő” rendezvénysorozat első alkalma.

 

Ebben az esztendőben a Szatmár-Nyírségi homokhátra, mint történelmi tájegységre esett a szervezők, Szabó Lajos erdőmérnök és ötletgazda, Balogh Sándor és Mészáros István házigazdák választása. Ugyanis a programsorozat első két napján a mai Románia területén található Nagykárolyban, a Károlyi-kastélyban, illetve a mezőfényi Fényi-erdőbe várták a szervezők az érdeklődőket.

Az április 22-i, szombati napra szerkesztőségünk is meghívást kapott, ezért a következőkben a helyszínen kapott élményeinkből állítottunk össze olvasóinknak egy kis „csokrot”.

Szabó Lajos a Mátrában szerzett szakmai tapasztalatokat, és ahogy megtudtuk tőle, már egyetemi évei alatt megfogalmazódott benne az „erdőpedagógia” gondolata, hiszen – ahogy fogalmazott – „a tananyag a földön hever… vagy éppen lábon áll”. Szerinte az erdei ökoszisztéma megismertetése elengedhetetlenül fontos a jövő nemzedékek környezettudatos szemléletformálásához. 2004-ben ennek úttörőjeként szervezte meg az Észak-Mátrában az első „Muzsikál az Erdő” koncertet. Itt már körvonalazódott a pedagógiai program is. Az érdeklődőket az erdészeti szakemberek úgy vezetik végig a területen, mint egy múzeumban, tulajdonképpen „idegenvezetőként”, megismertetve a publikumot a különféle növény- és állatfajokkal. Emellett a szakszerű erdőgazdálkodás is bemutatásra kerül. Az út végén, egy előre kiválasztott tisztáson komolyzenei koncert várja megjelenteket.

Mivel a programsorozat össznemzeti jellegű, igyekeznek a szervezők a határ túloldalán is lehetőségeket keresni. Balogh Sándor, a Fényi-erdő erdésze örömmel fogadta a megkeresést, hiszen az évtizedes vadászbarátság mellett szakmai kapcsolat is összeköti Mészáros Istvánnal, aki azon túl, hogy geodéziai mérnök, a térség egyik legaktívabb, vadászati kultúrában is érdekelt civil szervezetét, a Folk Alapítványt működteti. Hitvallásuk, hogy őket a Jó Isten oda teremtette, ezért ott igyekeznek helytállni.

Ahogy megtudtam a házigazdáktól, lokálisan három kultúra él békében egymás mellett: a magyar, a sváb és a román. A vadászat és természet szeretete oldja fel az évszázados ellentéteket. A sok pozitív tapasztalat mellett ezen is elgondolkodtam: idehaza a vadásztársadalom megosztott, odaát pedig a vadászat történelmi hidat képez.

Térjünk vissza a programhoz. Mezőfénytől 6 km-re található az erdő, rendezett, jól járható utak, itatók és rengetek vadváltó. Mindenütt látszanak a vadkár problémájának árulkodó jelei: a fiatal, alig egy méter magas facsemeték csúcshajtását a szarvas leharapja, ezért oldalágakat hoz, nem tud magasra nőni. Az amúgy keveset zavart erdőben nem kis riadalmat keltett az a 4 tarvadból álló csapat, amely a több mint száz főnyi tömegen keresztül váltott át. Persze, bennünk, jágerekben egyből felbuzdult a vér és azt számolgattuk, hogy kinek hogy alakul a májusi időbeosztása, mert a Fényi-erdő visszavár… A koncerthelyszínen a kocsányos tölgyek oszlopként fogták körbe a néhány tíz négyzetméteres tisztást és a köszöntők után felhangzott a Szatmárnémeti Állami Filharmonikusok előadásában Vivaldi Négy évszak című műve. Kicsik és nagyok egyforma meghittséggel hallgatták az előadást. Madárdal, erdőzúgás, Vivaldi: így muzsikál az erdő, immáron 20 éve.

Cikk kép
Cikk kép