A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Március lévén, mi más lehetne lapunkban is a középpontban, mint az erdők királynője és az oculi hangulat. Szakmai és irodalmi írásaink is a téma köré csoportosulnak, de folytatjuk régi és új sorozatainkat is.

 

Juhász Ferenc szerző kollégánk idézi fel lapunk hasábjain régi idők szalonkázásait, Ariel vizslájára emlékezve.

Márciusi lapszámunkban 100 évnyi szalonkahíradó címmel, az erdei szalonka vonulás során Magyarországon tapasztalható regionális különbségek kapcsán tekintette át a szakirodalmat dr. Bende Attila és dr. László Richárd, hogy megtalálják a választ arra: elődeink mikor helyezték a szalonka tavaszi vonulásával kapcsolatos tapasztalatokat tudományos alapokra.

Dr. Sándor Gyula erdőmérnökkel, egyetemi docenssel, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatójával egy egészen különleges interjút készítettünk, aminek a – mindig titokzatosnak megmaradó – szalonka, valamint a vadászkutya a központi témája.

Az emlékév és a szalonkázás jegyében Széchenyi Zsigmond tollából olvashatják e havi irodalmi anyagunkat, Boros Zoltán grafikáinak kíséretében.

A hónapban Kovács Gáborral, az Országos Magyar Vadászkamara szakmai igazgatójával készítettünk interjút, aki a FeHoVa nyitónapján, a Nimród standjánál kapta meg az agarászatért végzett munkájának elismeréseként, a 188 éves Országos Agarász Egyesület díszoklevelét. A kinológiai munkája mellett, esetében is szó esett a szalonka monitoring programról.

Az aktualitás kapcsán Kecskés Róbert azt járta körül, az erdei szalonka szempontjából milyen az ideális puska, amely a kis, szeszélyes madárhoz hasonlóan finom, kecses és fürge.

Éltető hagyományaink sorozatunk 22. részében a megbecsülésről, kifejezetten a hivatásos vadászok és munkájuk megbecsüléséről olvashatnak részletesen.

„Róka fogta csuka” címmel Csörgits Gábor, az Agrárminisztérium Halgazdálkodási Főosztályának főosztályvezetője és Seres Róbert Imre tájegységi fővadász értekezik a vadászat lehetőségeiről, jellemzőiről a halgazdálkodási vízterületek és halastavak kapcsán.

Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatunk következő részében a vadföldgazdálkodásban fontos szerepet betöltő pillangós takarmánynövény, a baltacim kerül bemutatásra, továbbá tárgyaljuk a vadföldek körül márciusban elvégzendő teendőket, valamint erre a hónapra is van egy „tippünk”: az élőhely-térképezés.

A mudik említése idegenül cseng a magyar vadgazdálkodásban, pedig van a fajtában potenciál. Ennek apropóján pillantottunk be Antal Kálmán hivatásos vadász és kutyája, a 7 éves mudi szuka, Fecske egy munkanapjába, az Ipoly Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészetéhez tartozó Nagyirtáspusztai körzetben.

Mosómedvét tacskóval?! A ragadozógazdálkodásban alkalmazott gyakorlati kutyás módszerekről és fontosságukról írt Hajdu Márk az aktuális lapszámunkban.

Sokan sokféleképpen próbálták már a vadnak járó végtisztesség megadásának módját uniformizálni, de mivel a szokások sohasem voltak még egzakt módon leírva egy szerző által sem, ezért „Tiszta” teríték, rendes vadászház címmel mi próbálunk meg erről kézzel fogható útmutatást és összefoglalót adni.

A Széchenyi 125 emlékév kapcsán lapunk márciusi számában Gyorgyevics Tamás Széchenyi-kutató segítségével „járjuk körbe” az egykori grófhoz köthető emlékhelyeket Magyarországon és szerte a nagyvilágban is.

E havi lapszámunkban Fohász, magaslesen címmel Békés Sándor készített portrét Videcz Ferenc természetíróról, felelevenítve erkölcsi alapvetéseit.

A Nimród művészei sorozat folytatódik, ezúttal Filakovac Vladimir életműve került fókuszba.

A bemutatásra kerülő, vadászathoz köthető emlékhelyek következő állomása a csákvári Szent Ferenc vadászkápolna.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában, ezúttal a Pilis-Börzsöny dunai szakaszánál jár.

Vadászújságunk márciusi lapszámában Fajdvadászat fényképezőgéppel címmel ifj. Bóta István természetfotós kollégánk mesél a Keleti-Kárpátokban dürgéskor megélt élményeiről.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében Paller Attila meséli el 2022.évi, kazahsztáni közép-ázsiai kőszáli kecskéjének elejtését.

Hidvégi Béla világvadász márciusi cikkében a magashegyi vadászatokról osztja meg gondolatait.

A fegyver, horgász, vadász kiállítások egy részét magunk mögött tudva, beszámolunk az idei FeHoVa-ról, hangulatjelentést adunk a dortmundi Jagd & Hund kiállításról.

Január végén elindult a Nimród Fórum, a Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara vármegyei területi szervezeteinek közös, hónapról hónapra más helyszínen megvalósuló szakmai rendezvénsorozata. Összefoglaltuk az első állomáson elhangzottakat.

Örömpörkölt gasztronómiai rovatunk márciusi étele: töltött káposzta vaddisznóhússal, füstölt burgonyával, tekeresvölgyi házi tejföllel.

Újságunk végén – idén szokásos módon – megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki ebben a hónapban Hinkó Miklós, a Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészetének kerületvezető erdész-vadásza.