A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Néhány éve ki gondolta volna, hogy ilyen címmel jelenik meg cikk a sajtóban? Vadkamera-felvételek egyenesen Fehérgyarmatról, a legutóbbi medveészlelés helyszínéről.

 

Számos hírportálon megjelent a fénykép, amelyen egy barnamedve látható, amint egy szórón éppen az automata szóróval ismerkedik, a kukoricához próbál hozzáférni, egy Fehérgyarmathoz közeli erdőrészben. A szórónál elhelyezett vadkamera egészen pontosan június 3-án, szombaton, reggel fél 7-kor rögzítette az első felvételt, amelyen a medve látható.

 

Cikk kép

A területen a fehérgyarmati Ravasz Róka Földtulajdonosi Vadásztársaság a területileg illetékes vadászatra jogosult, ennek okán a szervezet elnökét, Gyujtó Attilát kérdeztük az aktuális medvehelyzetről.

– A fénykép – amely szinte „bejárta” az internetet – valóban a mi területünk egyik szóróján készült, és feltételezhetően a vad azóta is nálunk tartózkodik, bár 3 napja „nem adott jelet” magáról. Minden ijedtség ellenére azt kell mondanom, nem ért minket váratlanul, hiszen a térségünkben dolgozó egyik hivatásos vadász már mutatott nekem áprilisban olyan fényképet, amelyen medvetalpnyomok voltak láthatóak – kezdte Gyujtó Attila.

–  Nem igazán vette komolyan a dolgot, hiszen eddig nem lehetett látni, „csak” a nyomokkal találkoztak az erdőt járó emberek, így ez a vadkamerával készített felvétel az első tényszerű bizonyíték arra, hogy Szatmárban valóban van medve – részletezi a szakember.

Cikk kép

Kérdésünkre, hogy minek köszönhető a medve itteni megjelenése, a vadásztársaság elnöke elmondta: az utóbbi években, vagy inkább évtizedekben nagymértékben megnövekedett az erdősített területek aránya a térségben, valamint a medve észlelési helyén – Fehérgyarmat külterületén – az országos jelentőségű védett természeti területnek köszönhetően még zavartalanabb erdőrészeket találhat magának, és mindezt fokozza a medvék életterének szűkülése is a szomszédos országokban – fejtette ki.

 

Cikk kép

Gyujtó Attila további vadkamerás felvételeket is lapunk rendelkezésére bocsátott, melyekhez hozzátette: jól látható a felvételeken – annak ellenére, hogy még nincsenek tapasztalataik vele – hogy egy fiatal egyedről van szó, roppant kíváncsi és aktív.

– Fehérgyarmattól és Nábrádtól is megközelítőleg 4-4 kilométerre fekszik a szóró, ahol a képek készültek, de persze többfelé is megfordult már – emelte ki Attila. – Vadásztársaságunk tagjai rendszeresen ellenőrzik azokat a területeket, vadgazdálkodási berendezéseket, amiket a medve felkeres, figyeljük, milyen útvonalakat jár be – tette hozzá.

A vadásztársaság elnöke továbbá azt hangsúlyozta: hazánkban fokozottan védett állatról van szó, így természetesen már felvették a kapcsolatot az illetékes természetvédelmi szakemberekkel is, valamint a szomszédos vadásztársaságokkal, annak érdekében, hogy ők is nagyobb figyelmet fordítsanak a medvenyomokra, esetleges felbukkanására.

Gyujtó Attila egy másik medve jelenlétéről is tájékoztatta szerkesztőségünket. A kömörői Petőfi Vadásztársaság területén, Szatmárcseke és Nagyar között is láttak barna medvére utaló talpnyomokat.

– A műúton haladt át a szatmárcsekei nagy erdőbe. A nyomok alapján ez egy nagyobb medve lehet annál, mint amelyik a Birhó erdei szóróinkat keresi fel. Úgy véljük, még mindig az erdő ezen részén tartózkodik, bár azt is biztosan állíthatjuk, hogy Szatmárcseke településhatárának közvetlen közelében is megfordult már – mondta az elnök, és kiemelte: ezen információk semmiképpen sem a félelemkeltést, sokkalta inkább a tájékoztatást, figyelemfelhívást szolgálják.

 

Cikk kép
Cikk kép