A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Március 30-án 18 órakor veszi kezdetét a vadgazdálkodás és a vadászat lokális témáit, aktualitásait tárgyaló programsorozat következő állomása Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Miskolcon.

 

A Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) idei célkitűzésében szeretne teret biztosítani a vadgazdálkodás és a vadászat lokális témáinak, aktualitásainak megtárgyalására ott, ahol ennek valóban helyi jelentősége van. Ennek jegyében valósul meg az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Területi Szervezetével együttműködve már a harmadik Nimród Fórum, Miskolcon.

A rendezvény megnyitásaként köszöntőt mond majd Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke és Nagy András, a vármegyei kamara elnöke is.

A program előkészületeiről, hátteréről, az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Területi Szervezetének titkárát, Tóth Á. Dénest kérdeztük.

– A programsorozatnak megfelelően Miskolcon is 3 előadással készülünk az érdeklődők számára, melyeket igyekeztünk úgy összeállítani, hogy tényleg a vármegyét leginkább érintő kérdéseket, és a legtöbbeket foglalkoztató témákat sorakoztassuk fel – hangsúlyozta a titkár.

Az előadásokat az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében tartott Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia kiemelt nemzetközi és magyar előadói között is bizonyított dr. PhD. Ladislav Molnar, a Kassai Állatorvostudományi Egyetem Egzotikus és Vadon Élő Állatok Klinikájának tanszékvezetője kezdi majd, A nagyragadozók és az ember konfliktusa a Kárpát-medencében címmel, mely előadás létjogosultságát napjainkra talán nem kell magyarázni, hiszen mind a hírekben, mind a közösségi médiában és oldalakon időről-időre újra fellángol a hazánkban egyre nagyobb számban élő, és megjelenő szürke farkas, esetenként medve körüli vita.

– Kifejezetten aktuális ez a téma a vármegye északi részén, a Bükk, a Zemplén, az Aggtelek és a Cserehát egyes területein, így külön érdekes lesz egy olyan kutató tapasztalatairól hallani, aki a Szlovákiában tapasztaltak szerint első kézből tudja felhívni a figyelmet az előttünk álló problémákra – fejtette ki.

– Második előadásnak a Jogsértések a vadászat ösvényein járva címmel választottuk dr. Molnár Tamás rendőralezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rendőrfőkapitányság főkapitányi titkárságvezetőjének érdekes és kimerítő előadását, melyben a többi között lehetőség nyílik arra is, hogy a jelenlegi szabályozás mellett betekintsünk abba, hogy a választott téma kapcsán hol vannak olyan sarkalatos pontok, illetve nehézségek, amelyek a vadászok és a jogalkotók számára is fontosak lehetnek, mindezt egy hatósági szemüvegen keresztül néző, széles látókörű vadászember szemszögéből – emelte ki.

A képzeletbeli színpadra harmadikként prof. dr. Barta Judit habilitált egyetemi docens, intézményi tanszékvezető lép majd, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karáról. Előadásának címe: Az állatvédelem új irányai és a vadászati jog találkozási pontjai lesz.

– Igazán izgalmas programpontnak ígérkezik, hiszen az állatvédelem aktualitásain és helyi vonatkozásain túl az ágazat szempontjából az egyik, ha nem a legfontosabb részre világít majd rá: mindennek a vadászati joggal való metszetére. Bár az előadó maga nem vadászik, mégis számos alkalommal szólalt már fel a témát érintő jogi kérdésekben, de ez az előadási anyaga ilyen formában még sehol sem hangzott el. Remek zárszóként szolgálhat az előadásoknak, továbbá az azt követő kötetlen, szakmai beszélgetésnek is remélhetőleg jó indítója lesz – tette hozzá a kamarai titkár.

A fórum helyszíne a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyeháza díszterme lesz (3525, Miskolc, Városház tér 1.), és a szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendezvényre való regisztráció – a helyszín befogadóképességének megfelelő maximális létszám miatt – már lezárult!

A rendezvény házigazdája és moderátora továbbra is Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese lesz.