A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Bodnár Zsolt kollégánktól már megszokott könyvajánló, a vele járó morális útravalóval.

 

Csak a vicc és a klasszikus kedvéért mondom: az őzbakok már a spájzban vannak. A fiatalabb nemzedéknek talán nem üzen semmit, ez az amúgy ironikus igazság, amit kicsit másként Sinkovits Imre színészlegenda mondott a „A tizedes meg a többiek” című filmben egy üveg kompóttal a kezében. Az emblematikus szófordulat a Rákosi- korszak terrorjára vonatkozott, amikor az élelmiszerhiány miatt a szovjet katonák mindent elraboltak az ártatlan falusiaktól… szóval ezt halljuk ki: mutatósabbnál mutatósabb abnormális trófeákkal van tele a hazai vadászsajtó. Bár kétségkívül kelendőbbek, de túlzott mennyiségük – számomra – aggodalomra ad okot. Igaz, az üzekedésre egy relatívan tisztább bak állomány fog maradni, de sajnos a populáció érdeke nincs mindig relációban a profittal. Ennek a kétségemnek akartam a végére járni, az agancsfelrakást befolyásoló tényezőket megismerve és kezembe került Gróf Széchenyi Zsigmond „Szarvasok nyomában” (Gondolat Kiadó, 1979 Bp.) című könyve, ami a világ számos, a világjáró vadász által elejtett vagy megfigyelt agancsosát mutatja be.

Ekkor ütött szöget a fejembe: miközben izgatottan keressük álmaink bakját, erdőink királyai éppen koronájukat építik. Bőséges az erdei vegetáció, bár a kedvezőtlen időjárás miatt elhúzódott a vetés, de lassan a vadkár is jelentkezni fog és ennek mérséklése jó lehetőséget kínál gímjeink megfigyelésére is: csapatban vannak, kevésbé ijedősök, szépen látszik a felrakás folyamata. Egyszóval rájuk is kell figyelni!

Küzdök a „sportvadász” fogalom elfogadásával, ez nálam morális kérdés. Ugyanis a vadász az vadász, mindegy, hogy fizet érte vagy fizetik érte. Küldetés, elhivatás, szolgálat. Olyan szerelem, amely megéri otthon a házastárs ajtócsapkodását vagy a tányértörést. Kötelesség és felelősség, a ráfordított időt - erőt sohasem szabad sajnálni. Tanulni és gyakorlatba ültetni pedig igazi élmény. Azzal, ha segítjük a hivatásos vadászok munkáját, nem helyettük dolgozunk, hanem a vadért szorgoskodunk. Ennek a megértésében, megélésében elengedhetetlen a Gróf szellemiségét, örökségét magunkévá tenni. A könyv egyszerűen, gyakorlatias módon mutatja be az agancsfelrakás különféle befolyásoló tényezőit, örökletes és időszakos hibákat. Segít megérteni a folyamatok komplexitását, valamit a szelekció területhez igazodó gyakorlatában is hasznos irányelveket ad.