A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Vásárosnaményban működő vadászati kiállítás rendkívül népszerűvé vált a családok és az intézményes gyerekprogramok számára. Lapunk munkatársa, Bodnár Zsolt a Természetismereti Centrum szervezőjenként mutatja be olvasóinknak, hogy mi vonzza ennyire az érdeklődők tömegeit.

 

Vásárosnaményban, a Vadászati Világkiállítás kelet-magyarországi rendezvénysorozatának helyszínén, 2022 májusában ismét megnyílt a Természet és Vadvilág – Dioráma Kiállítás és Természetismereti Centrum, amely a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően immár országos turisztikai célponttá vált, illetve egymásnak adják a kilincset a gyerekcsoportok. A nyár eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a látogatottság minden várakozásunkat túlszárnyal. A térségünk oktatási intézményei és az itt élő családok jelentős érdeklődésén túl, már érkeztek olyan turistacsoportok is, akik kifejezetten a kiállítás miatt jöttek városunkba. Mivel a vadászat helyzetében sokat számít a társadalmi megítélés, amely az ismeretterjesztéssel javítható leginkább, ezért fontosnak tartom bemutatni ezt a sikeres kezdeményezést.

A kiállítás különlegességét és egyediségét az ipari műemlék épület, az 1800 m2 alapterület, a közel 200 preparátum és a csaknem 800 gím-, dám-, őz- és muflon trófea összessége adja. Mindez olyan tudást és ismeretanyagot zár magába, amit egyetlen tankönyv sem tud visszaadni a maga valóságában. Fő szempont az élményekre épülő ismeretszerzés. Egy jelképes világkörüli útra invitáljuk látogatóinkat, megmutatva valamit abból, amit a tulajdonos, Kiss B. Zoltán élt át vadászatai során az öt kontinensen. Bízunk benne, hogy hathatósan járulunk hozzá a szemléletformáláshoz, a vadászat népszerűsítéséhez. A tárlat kínálta út egyszerre félelmetes és lenyűgöző. Bár sok összetevője van, de mégis egy egységes és monumentális alkotás.

Ennek alapját olyan tárlatvezetési programok kidolgozása jelentette, amelyek a korosztályok igényeihez igazodnak. Református lelkészként, vadászként megtisztelő és egyben áldást jelentő feladat volt ezt megvalósítani. A mozgást imitáló, de statikus kiállítási elemeket felvonultató tárlatot olyan tartalommal (hangeffektek és előadások) tölthettem meg, amelyek együttes hatására a hallgatók fantáziájában a bemutatott vadfajok életre kelnek. A megfogalmazott definícióm szerint:

A Kiállítás elemei az életnek egy pillanatát örökítik meg az örökkévalóság számára.

 

Tárlatvezetési programok

A legkisebbek, azaz az óvodai korosztály számára készült a „Túl az Óperencián” népmesei elemekre épülő bemutató.

Ugyanígy az általános- és középiskolások számára is kínálunk két múzeumpedagógiai programot. Az egyiknek C. S. Lewis nagysikerű ifjúsági regénye, a Narnia adja az alapját. A történet szerint Narniát, a mesebeli világot a gonoszság miatt örök fagy borítja; az állatok beszélnek és élőhelyüknek, fajtájuknak megfelelően viselkednek, összefogva küzdenek a gonoszság ellen. A Narnia-program célja a gyerekekkel megismertetni a különféle ökológiai problémákat, illetve az azokat okozó emberi hanyagságot. Átfogó képet kapnak a megoldás lehetőségeiről, amelyet nekik, mint a jövő felnőttjeinek kell megvalósítani. Természettudatos szemléletet alakítunk ki személyiségükben, természetessé tesszük számukra az állatvilág szeretetét, illetve a vadászat fontosságát.

A másik iskolásoknak szóló programunk a „Kihelyezett környezetismeret- vagy biológiai óra”. A tanmenethez kapcsolódva és a szaktanárokkal egyeztetve segítjük a tanulókat elképzelni a környezetismeret és biológia órán hallottakat. Ezen felül az éghajlatra és tájra jellemző legfontosabb ismeretekre is szert tehetnek, az alapvető fogalmak, mint pl. fenntarthatóság, biodiverzitás, biomassza stb. megismerésével együtt. Szeptembertől, együttműködve a Fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskolával, élménypedagógiára épülő környezeti nevelési programot dolgozunk ki az alsó tagozatosok számára, illetve fogyatékkal élő embertársaink számára is igyekszünk élvezhetővé tenni a tárlatot.

A felsoroltak mellett, az országban egyedülálló módon van lehetőség bibliai alapú tárlatvezetésre „Teremtés és Özönvíz” címmel, amely gyülekezetek, egyházi középiskolák és a téma iránt érdeklődők számára készült. Lehetőség szerint végig járjuk a genetika, az epigenetika, informatika, fizika, csillagászat és egyéb természettudományok legfrissebb kutatási eredményeit. Olyan tudományos felfedezések kerülnek ismertetésre, amelyek gyökeresen megváltoztatják az eredetünkről alkotott, olykor téves elképzelést. Többek között Prof. Dr. John Lennox matematikus (Oxfordi Egyetem), Prof. Dr. Werner Gitt informatikus (Physikalisch-Technische Bundesanstalt) és Dr. Jeszenszky Ferenc elméleti fizikus (MTA Kutatásszervezési Intézetének egykori főosztályvezetője) teremtéstani felfedezéseit is érintjük a tárlevezetés kapcsán. A dioráma segítségével bemutatásra kerülnek a globális Özönvíz bizonyítékai, annak földtani és klimatikus hatásaival együtt.

Az elmúlt évben több mint kétezer iskolást és csaknem ugyan ennyi felnőtt látogatót fogadhattunk. Öröm számunkra, hogy családi programként az ország távolabbi pontjáról, sőt több szomszédos országból és a tengeren túlról is érkeztek érdeklődők. Nagyon jó kapcsolat alakult ki a város vezetőségével és az itt, illetve a környéken található turisztikai attrakciókkal, hiszen mindannyiunk érdeke a térség kincseinek megismertetése.

A jövőbeni terveink között szerepel, hogy a megkezdett ismeretterjesztő munka mellett szakmai programokat is szervezhessünk a vadgazdálkodást érintő kérdésekben.

 

Cikk kép
Cikk kép