A link vágólapra másolva!
Fotó: Kispál Luca
Fotó: Kispál Luca

Hétfő délután, az Újpesti Kulturális Központban nyílt meg a Nimród Fotóklub Találkozás a természettel - 2023 című kiállítása.

 

Az Újpesti Kulturális Központ Ifjúsági Házában működő Új Galériában megtelt a kiállítótér a megnyitó időpontjára. A közel száz érdeklődő előtt köszöntötte az egybegyűlteket Barbalics Nándor, a Nimród Fotóklub elnöke, aki örömmel jelentette be, hogy a hagyományos, évente meghirdetett házipályázatra idén beérkezett 400 fotóból 33 tagtársuk alkotását tudták kiállítani. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mint azt a vendégek láthatják, egy rendkívül változatos anyag került bemutatásra, amely bizonyítja a tagság sokrétű tudását, látásmódjuk sokszínűségét.

Az elnöki köszöntőt követően Simán László természetfotós nyitotta meg a kiállítást, aki felvezetőjében Susan Sontagtól idézett, miszerint „a fotográfusok elvállalták, hogy megörökítik a pusztuló világot”. Véleménye szerint, ez a vállalás, amely a legidőszerűbb napjainkban, csak egyetlen motívum a sok közül a természetfotósoknál. Úgy véli, hogy ugyanilyen erős az önkifejezés vágya, esetleg egy valós vagy kifundált esemény képpé formálásának késztetése. A legfontosabbnak az örömszerzést tartja, amikor a Minek ezzel foglalkozni? kérdésre keresi a választ. Szerinte a természetfotózás a festészethez vagy a novellaíráshoz hasonlóan humanizál, segít ketrecben tartani a rosszabbik énünket. Majd idézte Bohumil Hrabal művéből az elhíresült szavakat: Unatkozik? Vásároljon mosómedvét! Neki még Hrabalnál is jobb ötlete van: szerinte, aki unatkozik, vásároljon fotósfelszerelést!

A megnyitót követően a Nimród Fotóklubot ismertető film vetítésére, majd egy skóciai fotóstúráról szóló előadásra került sor.

A Nimród Fotóklub 1976-ban jött létre, a Nimród Vadászújság főszerkesztőjének, Csekő Sándornak a kezdeményezésére, mert a színessé váló magazinnak elengedhetetlenül szüksége volt a színes vad- és természetfotókra. A klub megalakulásával a hazai természetfotózás fejlődése komoly lendületet kapott. A kezdeti időszakhoz képest, amikor a fotók leginkább a vadászathoz kötődtek, a repertoár idővel kiszélesedett, mind a képek témáiban, mind pedig technikai értelemben rendkívül sokszínűvé és változatossá vált a képanyag.

 

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép