A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A szakértő szerint, a rövid- és hosszútávú tisztítás is kell a fegyvernek.

 

Ha elmulasztjuk fegyvereink karbantartását, azzal a vadászat sikerességét is kockáztatjuk. Ezt Bálint Attila zalaegerszegi fegyvermester mondta lapunknak a közelgő bőgés kapcsán, amikor is a lőfegyverek fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Mint kiemelte: létezik egy rövid- és egy hosszútávú karbantartás, s egyik nem helyettesíti a másikat, ezért mindkettő elengedhetetlen.

Vadászember számára köztudott, hogy a fegyverben égés megy végbe és ahol égés van, ott égéstermék is van – bocsátotta előre a szakember. A képződő korom aztán felrakódik a golyós fegyverek csövének belső falára, kitöltve a huzagolás barázdáinak sarkait, ezzel pontatlanná téve a lövést, lerontva a huzagolás funkcióját, amely így nem tudja „megpörgetni” a lövedéket és megváltozik a röppályája. A másik: akármennyire is állítják a gyártók, hogy kénmentesek, így füstnélküliek a lőporok, ez nem igaz, mindig van bizonyos kénmennyiség a lőporban. A levegő párája, keveredve a kén-trioxiddal kénes savat alkot, ami alacsony koncentrációban erősen maró hatású, és korrodálja a huzagolást, az eredmény pedig ugyanaz lesz. Legfőképp ezek miatt kell nagy figyelmet fordítani a tisztításra.

A korom- és égéstermék-lerakódás eltávolításához kétféle eljárást ismerünk. Az egyiket rögtön a vadászat után kellene végrehajtani, s nem jelent mást, mint hogy például szőrkefével kisöpörjük, majd fehér pamut ruhával tisztára töröljük a csövet. Ezt egészen addig csináljuk, amíg a fehér ruhán már nem látunk szennyeződést. Fontos, hogy pamutból készüljön, mert a műszálas anyag a súrlódás közben keletkező hőtől megolvad és felkenődik a puskacső falára. Azt nem sok minden tudja leszedni. Fontos: ha olajozzuk a puskacsövet belülről, utána jól tisztítsuk ki, a felesleges olajat távolítsuk el, mert az is kitölti a huzagolást és szintén megváltoztatja a lövedék röppályáját. A kenőanyag miatt a huzagolás nem vezeti a lőszert, hanem csak tolja előre. Szaknyelven úgy mondjuk, hogy a találat „óra kettes” lesz, ami azt jelenti, hogy 100 méteren, akár 20 centiméterrel is jobbra felfelé hordhat a fegyver. Elvileg 3-10 lövéssel „kiégethető” az olaj, de annyi korom képződik, hogy a tisztítást akkor sem lehet mellőzni. Az olajozáshoz mindig finom műszerolajat használjunk, véletlenül se viszkózus, sűrű olajfajtát, ne adj’ isten hajtóműolajat, mert az tényleg verítékes munkával távolítható csak el. A külső tisztántartáshoz is a műszerolajat használjuk, mert az a molekuláris hézagokba szépen belesimul, a felesleges anyag pedig könnyedén letörölhető, így nem fog a kézben csúszkálni a puska.

A szakember a hosszútávú tisztításról is beszélt: a rézköpenyű lőszerekről sok leváló részecske felkenődik az ormózatokra, tompítva például azok éleit, megváltoztatva a megvezetést, szűkítve a cső átmérőjét. Így a pontos lövedékvezetés leromlik, csökken a lövedék sebessége, a cső pedig túlzottan melegszik. Ez már szakembert igényel, szalmiákos mosással, bronzkefés tisztítással korrigálható. Lehet kapni speciális belső csőtisztító zsírokat is, ezekkel lehetséges a házi megoldás. Ezek a csőbe juttatva feloldják a szennyeződéseket, melyek 20-30 percnyi várakozás után könnyedén eltávolíthatók. A munkához görgős szárú kefét használjunk, mert az lehetővé teszi, hogy a kefe a csőben úgy forogjon, ahogy a huzagolás vezeti, így a barázdákat is tudja tisztítani. Bálint Attila hangsúlyozta: mindig a töltényűr felől tisztítunk, szemből soha, mert a lőfegyver pontosságát az utolsó 5-10 centiméteres szakasz határozza meg. Ha pedig ennek a belseje megkopik, akkor az a cső halálát is jelentheti.

Más kategória és lényegesen egyszerűbb a sörétes fegyverek karbantartása. Mint azt Bálint Attila elmondta: itt is van egy vadászat utáni tisztítás, a golyóshoz hasonlóan ki kell takarítani a kormot és a lerakódásokat. A tisztításhoz lehetőleg spirális acél kefét használjunk, a kefe által fellazított szennyeződést moppal, vagy rongy-áthúzással takarítsuk ki. Télen a cső a benne megszoruló párától erősen rozsdásodhat, ezért, ha hazaértünk a vadászatról, állítsuk a radiátor közelébe, hogy kiszáradhasson. A sörétes fegyverek esetében nincs huzagolás, viszont a műanyag sörétkosár idővel ráég a puskacső belsejére, amit szintén fontos eltávolítani csőkefével. Ha belenézünk a csőbe, fényesnek kell lennie.

 

 

Cikk kép