A link vágólapra másolva!
fotó: OAE, Imrei Ferenc
fotó: OAE, Imrei Ferenc

Valaha megbecsült, törvény által védett vadászkutya volt a magyar agár, majd majdnem eltűnt, de sikerült megmenteni, és ma már újra lehet vele vadászni. Az Országos Agarász Egyesület (OAE) magas szakmai színvonalon és céltudatosan igekszik megtalálni a helyét a hazai vadgazdálkodásban.

 

Az OAE első alkalommal működött közre vadkárelhárításban, melynek legfőbb célja volt, hogy a gyakorlatban alkalmazott módszereket tesztelje, és az előzetes vadkárbecsléstől, egyedszám felméréstől kezdve komplett módszertant dolgozzon ki a napraforgóban és a szójában a magyar agárral mezei nyúlra történő vadriasztás egészéről. Minderről Keresztes János, az OAE elnöke összegezte a tapasztalatokat.

A Békés vármegyei Vésztői Vadásztársaság tagjai – a napraforgó vetések kelésének kezdeti szakaszában – a mezei nyúl okozta vadkár megelőzése érdekében kerestek az eddig alkalmazott módszerek mellé hatékony és nagyobb tartamhatással bíró megoldást. Az OAE örömmel vette a megkeresést, tekintve, hogy a legutóbbi közgyűlésén célul tűzte ki a vadásztársadalom felé történő további nyitást, és ismeretterjesztést, hiszen a magyar agárral történő vadászat legalizációs folyamatának 2022-es lezárását követően kiemelten fontos, hogy a gyakorlatban is megtalálják azokat az együttműködési lehetőségeket, amelyek a magyar agárral történő vadászatot a mai kor elvárásai közé illesztik. E témának két aktuális igénye a vadkárelhárítás és vadriasztás a napraforgó és szója vetésekben, illetve a ragadozók (aranysakál, róka) gyérítésében való közreműködés - fogalmaz az elnök.

A vadásztársaság az eseti engedélyt a vadkárelhárító vadászatra megkapta, így az agarász egyesület vezetői április 18-án, Kovács Andor vadászmester vezetésével, teljes területbejárást végeztek, majd lefolytatták az előzetes egyeztetéseket az illetékesekkel, köztük a társaság elnökével, Détárné Molnár Andreával. Ezt követően az egyesület tagjai – Sánta Imre és Irimi Zsolt János hivatásos vadászok irányításával – április 22-e és május 4-e között 3, VAV vizsgával rendelkező agárpáros csoporttal a kelő napraforgó fenológiai állapotához igazodva, egész napos mezei nyúlra történő vadriasztást végeztek. Az eseményre meghívást kaptak a terület gazdálkodói is, akik megtekinthették a módszer hatásosságát, mely az első bejáráson tapasztalt táblánkénti nyúl létszámhoz és mozgáshoz képest is gyors változást eredményezett.

Az agarászok örömüket fejezték ki, hogy a vadásztársaság felismerte az agarászatban rejlő lehetőségeket, és nyitott a jelenben újnak számító, ámde az egyik legrégebbi hagyományokat felidéző megoldás felé. Az agarak nem okoztak csalódást, tették, amire születtek, így az eredményes együttműködés mindkét fél megelégedésére szolgált – tette hozzá végezetül Keresztes János.

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép