A link vágólapra másolva!
Fotó: Plank Csaba
Fotó: Plank Csaba

Július 14-én 14 órakor, a Thury-várban kerül sor a fotókiállítás második állomásának megnyitójára.

 

A 111. évfolyamába lépett Nimród Vadászújság – hagyományteremtő jelleggel – 2023-ban első ízben rendezi meg saját kiállítását, az újság illusztrátorainak és fotósainak képei és alkotásai felhasználásával, a vadászati ikon emlékéve, Széchenyi Zsigmond születésének 125. évfordulója jegyében.

A 111 fotót és illusztrációt számláló kiállítás több helyszínen is megvalósul. Az anyagnak elsőként otthont adó Magyar Mezőgazdasági Múzeum Darányi termében június 6-tól július 9-ig láthatta a képeket a nagyközönség.

Július 14-től viszont, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretén belül a Nimród 111 már Várpalotán, a Thury-vár Márványtermében áll az érdeklődők, látogatók rendelkezésére.

A kiállítás alkotói között természet- és vadfotósok, a Nimród Vadászújság kollégái – Surányi Kinga, Szigeti Edit, Blaumann Ödön, ifj. Bóta István, Fülöp Bálint, Gőbölös Péter, Gschwindt Márk, Klép Sándor, Kókai Márton, Kovács Gergely, Krizák István, Orosz György, Plank Csaba, Simon Győző, Szerencsi Gábor, Utassy György – mellett festőművészek, illusztrátorok – Boros Zoltán, Kőhalmy Tamás, Pócz Dániel – is bemutatkoznak. Továbbá a tárlatban szerepel a Nimród Vadászújság egykori, a 20. század meghatározó, neves természetfotósának, Nagygyörgy Sándornak is néhány archív felvétele.

A teremben található képernyőn pedig egy folyamatosan futó képválogatással készülnek a szervezők, Széchenyi Zsigmond – könyveiben megjelent – saját fotóiból, Schell József illusztrációival és grafikáival színesítve.

A fotókiállítás a Thury-várban, annak nyitvatartási idejében, az oda megváltott belépőjeggyel látogatható július 14-től augusztus 20-ig.

Majd a Nimród 111 „továbbutazik” Tatabányára, az Országos Vadásznapra, a fotókiállítás záró állomására, amelyet követően a képek még legalább egy helyszínen, egyben kerülnek bemutatásra. Mindennek végén a 111 darab kép iskolák falait díszíti majd tovább, hirdetve a magyar vadállomány és hazánk természeti értékeinek szépségét.